Süpervizyon Nedir ? Neden Gereklidir? Ulaşılabilir Bir Alternatif Olarak Online Süpervizyon

Süpervizyon deneyimli bir uzmanın daha az deneyimli bir meslektaşının vakalarını ele alırken karşılaştığı zorlukları anlayıp bilgi ve deneyim kazanarak gelişmesine yardımcı olmasıdır.  Süpervizyon, ruh sağlığı alanında danışmanlık veren kişiler için özellikle mesleklerinin başında gerekliliktir.  Bu yazıda süpervizyon neden önemli, ne işe yarar gibi soruları cevaplıyor ve kendi süpervizyon çalışmalarımdan söz ediyorum.

Her uzman teorik bilgisi ile yaşam deneyimini harmanlayarak evrilen bir karışımdır.  Bu yüzden her birimiz benzer insan sorunlarıyla uğraşsak da bu işi kendi tarzımızla yaparız.  Bu karışım kimi zaman bizi çok zorlar.  Örneğin kendi ailemizde sorun yaşadığımız biri gibi davranan bir danışanımıza, süpervizyon almıyorsak ve kendi farkındalığımız sınırlı ise yerinde olmayan zamansız ve sert yorumlar yaparak tedavi sürecine zarar verebiliriz.

Terapist konumunda neyi neden yaptığımızı bilmek mesleki yetkinliğin en önemli kriterlerinden biridir.  Bu bilgi ve deneyim düzeyine gelmek senelerimizi alır. Bu sürede karşılaştığımız durumlar bizi duygusal olarak o kadar zorlayabilir ki mesleği bırakma noktasına gelebiliriz. Kendimizi koruyamaz ve tükenmişlik sendromu dediğimiz durumu yaşayabiliriz.

Süpervizyon sayesinde mesleki ve kişisel farkındalığımızda olması gereken bu gelişme süreci çok daha yumuşak ve sağlıklı bir şekilde ilerler.

 

İnsana psikolojik destek alanında hizmet veren hem genç hem de görece daha deneyimli meslektaşlarım benimle iletişime geçiyor ve süpervizyona yönelik  ihtiyaçlarını dile getiriyorlar. Ben de bu ihtiyaçları karşılamak için bireysel ve grup olarak On-line Süpervizyon çalışmalarıma şekil verdim.  Online süpervizyon hem kolay ulaşılması hem de yıllar içinde oluşan bilgi ve deneyim birikimimi aktarabileceğim bir alan olması açısından beni heyecanlandıran bir hizmet.  Grup süpervizyonunu grubun destekleyici ve geliştirici gücünü çok değerli bulduğum için ayrıca önemsiyorum.

Bu süpervizyon programında yapacaklarımızı şöyle sıralayabiliriz:

  • Vaka tartışmaları
  • İş yerinde (okul, hastane, danışma merkezi, rehabilitasyon merkezi, vb.) mesleki çerçevenin kurulması ve yürütülmesi
  • Mesleki bilgi aktarımı
  • Yetişkin, ergen, çocuk, çift ve ailelere yaklaşım
  • Spesifik, yaygın veya nadir psikolojik sorunlara yaklaşım (hiperaktivite, panik atak, depresyon, davranış bozuklukları, takıntılar, vb.)

Bu programdan kazanacaklarınız şunlar olacak:

  • Klinik alanda yetkinleştiğinizi hissedeceksiniz.
  • Danışanlarınızla çalışırken tıkandığınız, kaygı duyduğunuz durumlarla kendi süreçleriniz arasındaki bağı kurabileceksiniz.
  • Mesleki eğitimlerinizi hayata daha kolay geçirebileceksiniz.
  • İhtiyacınız olan, eksik bilgileri tamamlayacaksınız.
  • Tükenmişlik sendromundan korunmayı öğreneceksiniz.

Kimler Katılabilir?  Süreç Nasıl İşliyor?

Süpervizyon öncelikle psikolojik destek veren meslek gruplarına ait kişiler ve bu meslek gruplarına ait bölümlerde eğitim gören son sınıf öğrencileri için gerekli ve yararlı.  Son zamanlarda artan koçluk eğitimleriyle danışmanlık hizmeti veren bir grup daha oluştu.  Bazı uzmanlar bu kişilere süpervizyon vermeyerek sistemin dışında tutmaya çalışıyorlar.  Bense alanda bilgi birikimleri daha az olduğu için bu kişilerin süpervizyon almasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.  Bu nedenle ilk eğitimi psikoloji ile ilgili olmayan ama alanda çalışan kişiler de online süpervizyon için bana başvurabilirler.

Bilgi ve ön görüşme için, [email protected] adresine CV bilgilerinizi, mesleki gelişim süreçlerinizi ve ihtiyaçlarınızı içeren bir doküman gönderdikten sonra 0538 9123336 numaralı telefonumdan aradığınızda, tanışma görüşmemizin zamanını birlikte belirleyebiliriz.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir