Adet Öncesi Gerginlik (PMS) Sorununuz Mu Var?

Adet öncesi gerginlik (PMS) belirtilerini yalnızca adet gören kadınları değil çevrelerindeki kişileri de etkiler. Bu sorunlar çift ve aile terapisi seanslarımda sık sık gündeme geliyor, onun için de öğrendiğim şeyleri sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Adet Öncesi Gerginlik ve Ay Döngüsü

Ruby May, geçen hafta katıldığım bir etkinliğin ışıklar saçan kolaylaştırıcısıydı. Ruby İngiltere’de, kadınlar için liderlik, yaratıcılık ve manevi hayat konularında adet döngüsüne dayalı yepyeni bir yaklaşım öğreten Kırmızı Okul’da  eğitim görüyor. Adet döngümüzü anlamanın kadınlık gücümüzü uyandırmaya ve dâhil olduğumuz tüm topluluklar yararına kullanmaya giden yol olduğu kabul ediliyor.

Adet Öncesi Gerginlik (PMT) Sorununuz Mu Var?

Adet öncesi gerginlik (PMS) belirtilerini anlayarak kadınlık gücümüzü uyandırabilir, dâhil olduğumuz toplulukların yararına kullanabiliriz.

Ruby bize her gün duygusal durumlarını “ay döngüsü” denilen adet döngülerine göre izlemelerinden bahsetti. Her kadının adet görme ve yumurtlama kutupları arasında kendine özgü bir düzeni olduğunu görmüşler.

Ay döngüsü sırasındaki enerji yolları mevsimler gibi görülüyor. Genellikle kanamamızın ardından bir ilkbahar enerjisi yaşarız; kendimizi iyimser, enerjik ve yeni projeler için umutla dolu hissederiz. Yaz mevsimi, yumurtlama dönemimize denk gelir ve adet döneminin zıt kutbudur. Bu dönemde enerjimizin ve yaratıcı dışavurumumuzun zirvesinde oluruz.

Eğer enerji dolu olduğumuz yumurtlama dönemimizde kendimizi kaptırır, tempomuzu düzgün ayarlamazsak gücümüzü tüketebilir ve sonbahar ve kış dönemlerine düşük enerjiyle girebiliriz. Kadınların adet dönemleri yaklaşırken ve adet dönemi sırasında kendilerini halsiz ve asabi hissetmelerinin, migren yaşamalarının ve genel olarak daha hassas olmalarının sebebi budur.

Düşünüyorum da, acaba manik depresif semptomları da bu anlayışla açıklayabilir miyiz?

Adet döneminde kadınların cildi incelir ve daha fazla acı hissederiz. Kendi acımızın yanında çevremizdeki acıları, ailemizdeki ve gezegenimizdeki, bazılarının dediği gibi “dünya ana”daki acıları da hissederiz.

Kadınlar kendilerine yavaşlama ve dinlenme imkânı tanıdıklarında bu dönemde yaşadıkları topluluğa fayda sağlayan görü ve sezgiler deneyimleyebilirler. Bu nedenle yerli kültürlerinde adet gören kadınlar kırmızı çadırlarda toplanır ve kendilerine kabilenin yararına mesajlar alabilmeleri için uygun bir ortam sağlanırmış.

Modern Zamanlarda Adet Öncesi Gerginlik Şikâyetleriniz Konusunda Neler Yapabilirsiniz

Ruby, adet döneminde ve öncesindeki sinirlilik, ağrı ve diğer semptomların sebebinin kendimize bakmayı ihmal etmemizden, ihtiyaçlarımızı reddetmemizden kaynaklandığına inanıyor. Ay döngümüz sırasında yaşadığımız semptom ve sıkıntılar bedenimizin bizimle iletişim kurma yöntemi. Hepsi hayatımızın bizden ilgi, sevgi, özen ve anlayış isteyen yönlerini yansıtıyor.

Toplumumuz bizim adet dönemlerimizde kırmızı çadırlara çekilir gibi işlerimize ara vermemize imkân tanıyacak şekilde düzenlenmemiş. Ama Ruby ve hocalarının söylediği gibi, yüzde 1 kuralı yeterli fark yaratabilir. İşte hayatı yücelten, semptomsuz ve daha sağlıklı bir ömür sürmek ve kendinize daha iyi bakmak için ay döngünüzü göz önüne alarak uygulayabileceğiniz bazı öneriler:

  1. Kendi adet ve yumurtlama düzeninizi anlamak için her gün duygu durumunuzu bir gözlemci gibi, yargılamadan not edin. Clue, Flow, My Moon Time gibi telefon uygulamalarından da faydalanabilirsiniz.
  2. Kendinizden her gün, her zaman aynı performansı beklemeyin. Biyolojik ritminize saygı gösterin.
  3. Adet döneminiz öncesinde ve adet döneminizde suçluluk duymadan kendinize dinlenme imkânı tanıyın.
  4. Bu zamanı içinize dönerek kafanızdaki sorulara cevap bulmak için kullanın.
  5. Enerji isteyen etkinliklerinizi mümkün olduğunca yumurtlama döneminiz civarına denk gelecek şekilde organize edin.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:NASA Goddard Space Flight Center

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir