Az Seçilen Yol: Sevginin, Geleneksel Değerlerin ve Ruhsal Tekâmülün Yeni Bir Psikolojisi

– Kitap, yazan: Dr. M. Scott Peck

Hiç Batı kültüründe zaman kavramımızın sorunlu olduğunu düşündüğünüz oldu mu? Hayat bir yandan bizden daha çok şey isterken bir yandan da zamanımızı hızla, kaygıyla ve işle dolduruyor. Son zamanlarda fizikçilerin ve düşünürlerin yazdıklarını okuyarak zaman bilmecesini çözmeye çalışıyorum.

Aklıma, her ay sizlere faydalı olacak bir kitap seçmek geldi. Bunu Facebook sayfam üzerinden karşılıklı olarak da sürdürebiliriz. Ayın kitabını siz de önerebilirsiniz. İlk ay için, alanımda klasikleşmiş bir kitap seçtim: Dr. M. Scott Peck’in yazdığı Az Seçilen Yol: Sevginin, Geleneksel Değerlerin ve Ruhsal Tekâmülün Yeni Bir Psikolojisi. 1978’de yayınlanan bu kitap Peck’in ilk kitabıydı; 20 dile çevrildi ve dünya çapında milyonlarca sattı.

En doğrusu, hayatta sıkıntılar olduğunu kabul edip gereğini yapmaktır. Böyle davrandığınızda karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz: Sorunlarınızı kabul edip çözmenin ödülü, duygusal, psikolojik ve ruhsal sağlıktır.

En doğrusu, hayatta sıkıntılar olduğunu kabul edip gereğini yapmaktır. Böyle davrandığınızda karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz: Sorunlarınızı kabul edip çözmenin ödülü, duygusal, psikolojik ve ruhsal sağlıktır.

Yazar Dr. Morgan Scott Peck Hakkında Kısa Notlar  

Scott Peck 1936 – 2005 arasında yaşamış Amerikalı bir psikiyatrist. Okuduğu prestijli bir yatılı okulda zorluk yaşadığı için 15 yaşında akıl hastanesine yatırılmak istenmiş. Daha sonra, başka bir okula gitmesinin ardından üniversite okumuş, doktor ve psikiyatr olarak mezun olmuş, orduya katılarak Japonya’da bir görev dâhil farklı pozisyonlarda hizmet vermiş ve daha sonra da özel muayenehane açmış.

Kitap Hakkında Notlar ve Alıntılar

Kitap, doyurucu bir hayat yaşamak için yapabileceğiniz birçok şeyden bahsediyor.

Buda’nın bakış açısını benimseyen Peck, hayatın doğası gereği kolay olmadığına inanıyor. Karşımıza sürekli sorunlar çıkar, bunlar ikilemler, risk almamızı gerektiren kararlar, birbiriyle çelişen zorunluluklar gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Çoğu kişi sorunlarıyla yüzleşip onları çözmek yerine, kendi zararına olduğu halde, bu sıkıntılı süreçlere girmekten kaçınmaya çalışır.

En doğrusu, hayatta sıkıntılar olduğunu kabul edip gereğini yapmaktır. Böyle davrandığınızda karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz: Sorunlarınızı kabul edip çözmenin ödülü, duygusal, psikolojik ve ruhsal sağlıktır.

Hayatın amacının kendinizi daha iyi anlama ve ruhsal gelişim olduğuna inanmanın ödülleri vardır. Ruhsal, duygusal, psikolojik, hatta maddi anlamda fayda görebilirsiniz.

Peck şöyle diyor: “Zihinsel ve ruhsal gelişim ancak sorunlar sayesinde olur.” 

Disiplin:  Hayattaki Sorunları Çözmek İçin Temel Araçlar Dağarcığı

Sorunlarımızla yüzleşmek hayatımıza anlam katmanın ve ruhsal gelişimin tek yoludur. Yüzleşmekten kaçınmaksa ruh sağlığımızı bozan şeydir. Peck hayattaki sıkıntıları sistemli bir şekilde aşmak için disiplin teknikleri öneriyor:

1) Sevmediğiniz işleri zevk aldığınız etkinliklerden önce yapın. Eğlenmeye başlamadan önce biraz çalışın. Ama zamanınızı düzgün yöneterek her gün eğlenecek zamanınız kalmasına dikkat edin. Bu beceri, dürtülerinize hâkim olmayı gerektirir ve sizi bağımlılıklardan korur.

2) Davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenin. Bazı kişiler hayatlarında ters giden her şey için çok fazla sorumluluk hissederler. Bazıları ise kendi davranışlarının ve verdikleri kararlarının sorumluluğunu tam olarak üstlenmekten kaçınır ve çektikleri sıkıntıların suçunu kadere yıkar.

Peck şöyle diyor:  “Davranışlarımızın sorumluluğunu üstlenmekte zorluk çekmemizin nedeni, o davranışların sonuçlarından doğan sıkıntılardan kaçınma arzusudur.”

3) Dünya görüşünüzü yeni deneyimlerle ve bilgilerle güncelleyin. Kişisel olarak bize ters düşen kişilerin dediklerini dinleme cesareti gösterebilme ve kendi davranışlarımız hakkında düşünebilme, iç gözlem yapabilme potansiyeli hepimizde vardır.

4) Dengeyi sağlayın. Denge, disiplinin disiplinidir. Hayata karşı giderek daha esnek bir tutum geliştirebilmektir. Bu araçları, hayatın keyfini kaçıracak şekilde değil, hayatı güzelleştirecek şekilde kullanabilmeyi öğrenmelisiniz.

Nörotik ve Gerçek Sıkıntı

Hayatta ilk elden karşımıza çıkan zorluklara Peck “gerçek sıkıntılar” adını veriyor. Payımıza düşen sıkıntılarla yüzleşmeyi başaramaz, kaçmaya çalışırsak, daha da fazla sıkıntı yaşarız; Peck bunlara da “nörotik sıkıntılar” diyor.

Umarım kendinizi hiç nörotik sıkıntılara sokmazsınız. Gerçek sıkıntılarınızın üstesinden gelebilmek için Scott Peck’in önerdiği disiplin araçlarını kullanmayı seçerseniz sonuçta ruhsal, duygusal, psikolojik ve maddi rahatlık elde edebilirsiniz.

Scott Peck’in Diğer Kitapları

Daha da fazla bilgi edinmek isteyenler için, yazarın daha sonraki kitaplarının da listesini vermek istiyorum:

People of the Lie: The Hope for Healing Human Evil (Kötülüğün Psikolojisi) 

Further Along the Road Less Traveled: The Unending Journey Towards Spiritual Growth (Sevgi Dünyasına Giden Yol) 

The Road Less Traveled and Beyond: Spiritual Growth in an Age of Anxiety 

The Different Drum: Community Making and Peace 

A World Waiting to Be Born: Civility Rediscovered

A Bed by the Window: A Novel Of Mystery And Redemption 

In Heaven as on Earth: A Vision of the Afterlife 

Bu yazıyı benimle ÜCRETSİZ olarak çevrimiçi tartışmak ister miydiniz?

Gelecek hafta, 19 Eylül 2016 günü bir İnternet semineri düzenlemek için zaman ayırdım. Başlangıç noktamız bu ayki kitabımız olacak. Gerçek zamanlı yapacağımız bu seminerde, hayat ve yaşama sanatı konusunda bazı öneriler paylaşacağım ve sorularınızı cevaplayacağım. “7 Adımda Öz Güven”grubumuzun kayıtları da sürpriz hediyelerle başlayacak. İnternet seminerinin katılım bağlantısını Facebook sayfamda paylaşacağım. Haftaya Pazartesi akşamı saat 21.30’da konuşmak umuduyla, hoşça kalın!

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir