Birlikte Olduğunuz İnsan Sizin İçin Doğru Eş Mi?

Çoğu kişi için, uzun yıllar birlikte mutlu yaşayacakları doğru eşi bulmak hayatın en kafa karıştırıcı yönlerinden biridir. Doğru eşin hayat boyu birlikte olmayı seçtiğimiz kişi olduğu düşüncesini bile sorgulayabilirsiniz. Bu konuda kesin yargılarda bulunmak mümkün olmasa da, birlikte olduğunuz kişinin sizin için doğru eş olup olmadığına karar vermekte size yol gösterebilecek bazı temel ilkeler var.

Birlikte Olduğunuz İnsan Sizin İçin Doğru Eş Mi?

Yeni bir “doğru eş” tanımı öneriyorum: Doğru eş, sonsuza kadar birbirimiz için doğru eş olup olmayacağımızdan bağımsız olarak şu anda birlikte olmamız gereken kişidir. Şu anda birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var demektir.

Doğru Eş Derken Neyi Kastediyorum?

Eşimiz, kendimizi deneyimlediğimiz ve kendimizi anlama çabamızı derinleştirmemize imkân veren bir yoldur. Bu yol, hayata hizmet eder. Bizim için doğru eş, sonsuza kadar birbirimiz için doğru eş olup olmayacağımızdan bağımsız olarak şu anda birlikte olmamız gereken kişidir. Şu anda birbirimizden ve birlikte öğreneceğimiz şeyler var demektir.

En Önemli Nokta: Çekim

Biri size çekici geliyorsa, bu çekimi izlemeniz ve sizi nereye götüreceğini deneyimlemeniz, kendinizi bu çekimde gizli özbilgi armağanlarına açmanız gerekir.

Çekimin karşılıklı olmadığı durumda da yine kendinizi anlama yolculuğunuzla ilgili pek çok bilgi vardır.

Doğru Eşi Bulmanın Kestirme Yolu Yoktur

Her karşılaşmada kendiniz hakkında yeni şeyler öğrenir ve giderek çekimin karşılıklı olduğu durumlara doğru ilerlersiniz, sonunda da hayat boyu birlikte olacağınız ruh eşiniz ortaya çıkar.

Bence kaç kişiyle birlikte olduğunuzun bir önemi yok, önemli olan o anki eşinizle kendinizi keşfetme yolculuğunuzda ne kadar ilerleyebildiğiniz. Kendini bilme aşamalarında ilerledikçe ya şu anki eşiniz evrilir ya da ilgi duyduğunuz kişilerin nitelikleri değişir.

Doğru Eş Ölçütleri

İşte ilişkilerinizde kendinize sormanız gereken bazı sorular:

  1. Eşinizin kişiliği, ailesi ve tercihleri size kendinizdeki hangi yönleri gösteriyor?  Örneğin, eşinizin ailesi dindar olduğu için onlarla birlikte olmayı reddediyorsanız, dinsel kontrol ve manipülasyona karşı aşırı sakıngan bir yönünüz olduğunu anlayabilirsiniz.
  2. Hangi yönlerinizi kabul etmek, hangilerini değiştirmek istiyorsunuz? Artık sakınganlığınızın farkına vardığınıza göre, ya bunun üstesinden gelmek ya da herhangi bir ilerleme gereği duymaksızın durumunuzu olduğu gibi kabul etmek isteyebilirsiniz. 
  3. Bu özellikleriniz aynı kalırsa, eşiniz bunlarla yaşayabilir mi? Bazen değişim anında olur, bazen de o kadar uzun sürer ki hiç olmayacakmış gibi görünebilir. Ama Heraklitos’un yüzyıllarca önce söylediği gibi, biliyoruz ki değişmeyen tek sabit değişimdir.

Şimdi aynı soruları eşinizin bakış açısından tekrar sorun:

  1. Sizin kişiliğiniz, aileniz ve tercihleriniz, eşinize kendisinin hangi yönlerini gösteriyor?  Aynı örneğe devam edersek, sizin eşinizin ailesiyle birlikte olmayı reddedişiniz, onun içten içe ailesiyle arasına mesafe koymak istemesinin yansıması olabilir.
  2. Eşiniz hangi yönlerini değiştirmeye gönüllü?  Kendisinde yeni gördüğü bu tarafı değiştirecek mi yoksa kabullenecek mi?
  3. Bu yönler değişmeyecek olursa siz bu yönlerle yaşayabilir misiniz?

Bu soruları sorabilmeniz sizi çok ilerletecek. Bilmeniz gereken şu ki gelişmeyi kestiğiniz zaman ilişkiniz size artık yetmeyebilir ve bir ilişkiyi geride bırakmanız da mümkündür.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Carmela Nava

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir