Çatışma Çiftler İçin Sağlıklı Mıdır?

Çiftlerle yaptığım seanslardan birinde bir danışanım bana önemli bir soru sordu. Erkek, terapi neticesinde tartışmalarının biteceğini umut ediyordu. Eşi ise kocasının bu varsayımını sorguluyordu. Evliliklerde hiç tartışma olmaması sağlıklı bir durum mudur? Bugün bu önemli soru üzerinde durmak istiyorum.

22723814609_1c7d1cfd03_z-1

Çiftlerde sağlıklı çatışma

Sağlıklı Çiftler Çatışmayı Doğal Karşılar

Bir çift ilk birlikte olduğunda benim “balayı devresi” dediğim bir devre olur. Eşler doğal olarak kendilerinin en iyi halindedir, birbirlerini de en olumlu açıdan görür ve farklılıklara, karşı tarafın lehine olacak şekilde bakarlar. Bir ilişkinin başlangıcında en iyi halinizde olduğunuz bu dönemi yaşamak harika bir deneyimdir!

İlişki olgunlaştıkça samimiyet ve birlikte geçirilen zaman artar. Eşlerden her birinin bilinçli ve bilinç dışı korkuları, alışkanlıkları ve inançları ortaya çıkmaya başlar. Bu normal süreç bu evreye hazırlıklı olmayan bazı kişiler için çok moral bozucu olabilir. Yaşanan hayal kırıklığı da esnekliği ve dayanıklılığı düşürür ve çatışmaları yönetmek için gereken yaratıcılığı azaltır.

İdeal durumun tartışma olmaması olduğunu sanmanın yarattığı tehlikelerden biri yalancı anlaşma durumudur. Bunun anlamı, siz çatışmadan kaçınmak için kendinizi ifade etme düzeyinizi sınırladıkça ilişkinin samimiyetini ve dürüstlüğünü kaybetmesidir. Yavaş yavaş eşinizle bağınız kopar ve birbirinize yabancılaşırsınız.

Dolayısıyla sağlıklı çiftler aralarında farklılıklar olmasını doğal karşılarlar, çeşitli konularda görüş ayrılığı yaşamayı beklerler.

Sağlıklı Çiftlerin Çatışmalarda Yapmaktan Kaçındığı Hatalar

Çiftler görüş ayrılıklarına hazırlıklı oldukları ve çatışmaları konuşup danışarak çözebilmek için gereken becerileri kazandıkları zaman (bu becerileri örneğin benim hizmetlerimden biri olan ‘Evlilik Eğitimi ve DanışmanlığıProgramı’nda bulabilirsiniz) John Gottman ve ekibinin Dört Atlı diye adlandırdığı hatalara düşme olasılıkları daha az oluyor. Araştırmalardan, çatışma karşısında aşağıda sayılan bu dört tutumu benimseyen 100 çiftten 90’nın ilişkisinin boşanmayla sonuçlandığı görülüyor:

  • Eleştiri
  • Savunma
  • Küçümseme
  • Kendini kapatma

Sağlıklı Evliliklerde Çatışmayı Yönetme Yöntemleri

Değerler, gerekçeler, algılar, fikirler üzerindeki görüş ayrılıkları güçlü duygular uyandırdığı zaman çatışma ortaya çıkar. Bu güçlü duygular çoğu zaman, kişiyle ve ilişkiyle ilgili derinlerde yatan, farkına varılmamış ve/veya tatmin edilmemiş gereksinimlerin birer göstergesidir. Kendinizi daha güvende hissetmek, karşınızdakinin size daha fazla değer verdiğini ve saygı duyduğunu hissetmek istiyor olabilirsiniz veya daha fazla yakınlığa ya da daha fazla mesafeye ihtiyacınız olabilir. İlişkinizdeki çatışmaları yönetmek ve karşılıklı güven ve samimiyeti artırmak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz, işte bunlardan birkaçı:

  • Anlaşmazlığınızı çözeceğiniz zeminin güvenliğini sürekli göz önünde bulundurun. Bunun şartlarından biri ilişkinin varlığını hiçbir şekilde sorgulamamaktır. Güvenli bir zeminde tehditlere, hakaretlere ve cezalandırmaya yer yoktur.
  • Kendinizi tanımak çok önemlidir. Bedeninizin, zihninizin ve ruhunuzun en derin gereksinimlerini, değerlerini ve tercihlerini en iyi şekilde anlamaya ve kabullenmeye odaklanın. Eşinize karşı kendinizi ifade ederken açık ve net olun.
  • Kendi içsel çatışmalarınızın farkında olun. İç dünyanız dış dünyaya yansır. İç çatışmalarınız eşinizle olan çatışmalarınızda yankı bulur. İç çatışmalarınızın farkında olmanız duygusal durumunuzu ve davranışlarınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır. Sakinliğinizi koruyun.
  • Farklı ihtiyaçlarınız olmasının normal olduğunu takdir edin ve birbirinizin ihtiyaçlarına saygılı, anlayışlı, dengeli ve ciddi bir şekilde yaklaşmaya hazırlıklı olun. Her iki tarafın da çıkarlarının korunabileceğine ve ihtiyaçlarının karşılanabileceğine inanın.
  • Eşinizin sözleri ve bedeniyle ne dediğini, bu çatışmada en derinde yatan gereksinimlerinin neler olduğunu bedeniniz, zihniniz ve ruhunuzla dinleyin.
  • Bir seferde yalnızca bir sorunla ilgilenin.
  • Haklı olma gereksiniminizden vaz geçin.
  • Anlaşılmaktan önce anlamaya odaklanın.
  • Gerekirse görüş ayrılığınızı sürdürme konusunda görüş birliğine varmaya hazırlıklı olun.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Soukéïna FELICIANNE

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir