Evde Çalışanlar İçin Dikkat Dağınıklığını Önleme Yolları

Evde çalışan arkadaşlarımın sayısı giderek artarken, birçoğunun evde çalışmanın yol açtığı dikkat dağınıklığıyla ilintili olarak aile içinde ilişki sorunları yaşadığını görüyorum.

Enerjilerinin, üretkenliklerinin ve canlılıklarının düşük olduğunu söylüyorlar, bunlar da kaçınılmaz olarak özsaygının düşmesine yol açıyor. Eşim Stephen (hayır, Madonna’yla çalışmalar yapan müzisyen değil :)) ve ben de bu Eylül 20. yılını dolduracak olan evlilik hayatımızın büyük bölümünü evden çalışarak geçirdik. Evde çalıştığımız bu yıllar içinde ikimizin de başarılı birer iş hayatı oldu, iki kez ülke değiştirdik ve birlikte bir çocuk yetiştiriyoruz, dolayısıyla evde çalışırken odaklanabilme konusunda deneyim sahibiyiz. Bu hafta, evde çalışırken karşılaşılan bazı sorunlarla nasıl başa çıkabileceğiniz ve evde çalışmanın getirdiği avantajların nasıl daha fazla tadını çıkarabileceğiniz üzerinde durmak istiyorum.

20 senedir evden çalışan bir aile olarak evden çalışırken odaklanabilme konusunda birçok bilgi ve deneyim biriktirdik, araçlar geliştirdik.

20 senedir evden çalışan bir aile olarak evden çalışırken odaklanabilme konusunda birçok bilgi ve deneyim biriktirdik, araçlar geliştirdik.

Evde Çalışırken Dikkatimizin Dağılmasına Yol Açan Nedenler

Matthew Jenkin, Guardian kariyer bölümünün editörü. Jenkin, İnternet sitesinde evde çalışanlara en çok dikkatlerini dağıtan şeyin ne olduğunu sormuş. Aldığı cevaplar, en fazla olandan başlayarak sırasıyla, aile, komşular, ev işleri ve yeme içme isteğine karşı koyamamak olmuş.

Anketler her zaman sunulan seçeneklerle sınırlıdır. Ben olsam bu listeye oyalanma, konsantre olamama, önceliklerini belirlemede güçlük çekme ve “iyi bir insan” olmaktan kaynaklanan hayır diyememe sorunlarını da eklemek isterdim. Bunlar benim evde çalışan arkadaşlarımda ve danışanlarımda gözlemlediğim sorunlu tutumlar.

Dikkat Dağınıklığını Önlemek ve Odaklanabilmek İçin Kullanılabilecek Araçlar

Stephen’la benim zaman içerisinde danışanlarımızla birlikte geliştirdiğimiz denenmiş yöntemlerden bazıları şunlar:

1) Mutlaka yanınızda bir ajanda (içinde haftanın günleri ve saatler yazılı olan bir defter) taşıyın ve her gün yapmanız gereken şeyleri yazın. Nerede olursanız olun aklınıza gelen fikirleri de hemen bu deftere not alabilirsiniz.

2) Her gün yapmak istediğiniz ve yapmanız gereken işlerin listesini yapın ve bitirdiğiniz işleri işaretleyin. Listeye ev işlerinizi de ekleyin ki baktığınız zaman onları da yaptığınız için kendinizi takdir edebilesiniz.

3) Stephen, listenin ölçülü olması konusunda çok ısrarlı. Buna, “günün yapılacak minimum iş listesi” diyor. Listesini tamamladığı zaman mutlu oluyor. Listedeki işler dışında yaptığı her şeye beklenmedik bir artı gözüyle bakıyor.

4) Bir iş çok büyükse küçük bölümlere ayırın ve her adımı ayrı ayrı yazın. Kendinize bir zaman sınırı koyabilirseniz daha da iyi olur.

5) Sık sık bahsettiğim fiziksel bir örnek vardır; bir kaba önce büyük taşları doldurursanız küçük taşlar onların arasında kendilerine yer bulup yerleşirler. Ama kaba ilk önce küçük taşları koyarsanız miktar değişmediği halde büyük taşlara yer kalmaz. Onun için ilk önce büyük taşlarınızın hangileri olduğunu belirleyip öncelik sırası yapmak çok önemlidir. Arkadaşlarınızla buluşmak, keyif için kitap okumak, çocuğunuzla oynamak, ailenizle birlikte yemek yapıp yemek gibi kendinizi iyi hissetmenizi ve kendinizden memnun olmanızı sağlayan eylemler de büyük taşlar arasında yer almalıdır.

6) Şimdiki anda olabilmek için kendinize saygı göstermelisiniz. Programınıza işten tamamen uzaklaşacağınız ve işinizin başına tazelenmiş olarak döneceğiniz düzenli molalar koyun. Bazı kişiler 30 dakika çalışıp ardından 20 dakika mola vermeyi tercih eder. Deneyerek kendiniz için en iyi çalışma düzenini bulun. En iyi çalıştığınız saatler sabah erken ya da geceleri olabilir. Kendinizi ve ailenizi gözlemleyerek hayatınızı ve işinizi kişiliğinize, sevdiğiniz şeylere, en verimli olduğunuz saatlere ve bunun gibi diğer özelliklerinize göre düzenleyin.

Okuyanlara ilham veren yazar Robin Sharma’nın şu sözünü aklınızda tutun: “Başarı temel şeyler çerçevesinde tutarlı olmaktan ibarettir.” Evde çalışırken dikkatinizin dağılmasına neden olan şeyler size şu anda nerede olduğunuzu ve bir kişi olarak nasıl evrilmeniz gerektiğini gösteriyor. Yapmanız gereken şey çoğu kez kendi sınırlarınızla ilgili varsayımlarınızı yeni baştan gözden geçirmektir, bu da genellikle özsaygınızla ilişkilidir.

Davet: Özgüveni Artırma Çalışmaları

Dış etkilere açık olmakla odağınızı kolayca kaybetmek arasında benzerlik vardır. Evde çalışırken dikkatinizin dağılması bundan kaynaklanır. Odağınızı kaybettiğinizde özsaygınız zedelenir. Bu da dengenizi yeniden sağlamayı, özsaygınızı tekrar kazanmayı güçleştirir.

2016 sonbaharında özgüven konulu bir dizi atölye çalışması düzenleyeceğim. Bunlar evden çalışanlara özel olmayacak fakat evinizde çalışıyorsanız bu atölye çalışmalarından çok faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Çalışmalara hazırlık olarak sizinle özgüveninizi geliştirmenize ve hayatınızda bağımsızlık sağlamanıza faydalı olacak başka güzel yöntemler de paylaşacağım. Bu yöntemlerden faydalanmak ilginizi çekiyorsa bağlantımızı sürdürmek için buradan e-posta listeme kaydolabilirsiniz.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir