Hayatını Değiştir, Dünyayı Değiştir!

21 Eylül bütün dünyada Uluslar Arası Dünya Barış Günü olarak kutlanır. Bu özel günün amacı tüm uluslar ve halklar arasında ve dâhilinde barış idealini güçlendirmektir. Benim doğum günüm de bu güne rastlıyor. İçsel ve dışsal barış konusundaki heyecanım giderek daha artarken, bu rastlantı her yıl beni şaşırtıyor. Bu paylaşımımın esin kaynağı, Amiral William H. McRaven’ın hayatınızı değiştirerek dünyayı değiştirme konusundaki konuşması oldu.

4978440723_175d31a288_z

Dünyayı değiştirmek istiyorsanız hayatınızı değiştirin.

Dünyanın Değişmesi Gerekiyor

Dünyanın değişmesi gerekiyor. Hem kişisel hem de küresel düzeyde alarm zilleri çalıyor. Bu nedenle geçen yıl Uluslar Arası Barış Günü’nde toplanan bir zirvede, Birleşik Milletlere üye devletler, yoksulluğu bitirmek, gezegenimizi korumak ve herkesin refahını sağlamak amacıyla, barışın yapı taşları olarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri benimsemeyi kararlaştırdılar.

Hayatımı Değiştirmek Benim Elimde

Çoğu kez, gezegenimizde yarattığımız sorunların ölçeği karşısında bireylerin çaresizlik duygularına kapıldığını hissediyorum. Amiral William H. McRaven’ın 2 yıl önce Austin’deki Teksas Üniversitesi mezuniyet töreninde yaptığı konuşma çok hoşuma gitti. Amiral, konuşmasında, bu çaresizlik duygusunun dünyaya ve kişinin kendisine faydalı olacak şekilde amaçlı bir etkinliğe dönüştürülebileceğini söylüyor. Çok zorlu bir süreç olan Deniz Komando Temel Eğitimi sırasında öğrendiklerini paylaşıyor.

Hayatımızda yaklaşık 10,000 kişiyle tanıştığımızı düşünürsek, bu kişilerden yalnızca 10’unun hayatını değiştirsek, bu 10 kişi de kendi hayatlarında 10 kişinin hayatını değiştirseler, tek bir kişi 5 kuşak içinde 100,000 kişinin hayatını değiştirmiş olur.

Amiral McRaven, Temel Deniz Komando Eğitiminden öğrenilebilecek 10 dersi şöyle sıralıyor:

1-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; küçük işler başarmaya odaklanın. Başardığınız küçük işler sizi daha çok şey yapmaya teşvik eder ve büyük işlere hazırlar.

2-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; bunu başka biriyle birlikte, yardım alarak yapın. Yardım istemek kötü olmadığı gibi gerekli bir beceri.

3-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; insanları statülerine göre değil yüreklerine göre değerlendirin.

4-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; başarısızlığa uğradığınızda takılıp kalmayın, başarana kadar yola devam edin.

5-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız;  yaşadığınız zorluklar karşısında gücünüzü tüketmeden güçlenmeye odaklanın.

6-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; bazen risklere düşünmeden atılmanız gerekir.

7-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; zorluklarla yüzleşmekten korkmayın.

8 -) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; zor anlarda sakin kalabilmeniz gerekir.

9-) Dünyayı değiştirmek istiyorsanız; asla pes etmeyin.

10-) Tek bir kişi başkalarına umut vererek dünyayı değiştirebilir.

Ben de Yardım Alıyorum

Bu haftaki yazımda yardım bana kızımdan ve eşimden geldi.  Amiralin konuşmasını ‘Evde Eğitim’ dersinde kullanmışlar.  Kızım da özetini çıkardığında bana göndermişti.  Bu özet bana ilham verdi.  Her ikisine de teşekkür etmek isterim.

Hepimize içsel ve dışsal barış dilerim!

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:sheilapic76

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Dünya daha çok ve disiplinli çalışarak daha güzel bir yer olacak, kaleminize sağlık

  2. İrem Bray dedi ki:

    Hasan Bey, desteğiniz için çok teşekkür ederim.
    Hem kendim, hem danışanlarım için her konuda dengeyi bulmayı öneriyorum.
    Yani çok çalışkan bir kişi olarak çalışmayı da çok abartmamamız gerektiğini düşünüyorum.
    Disiplin konusunda sizinle tamamen hemfikirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir