İklim Değişikliğini Anlamak

Geçtiğimiz hafta sonu kuzenim Ceren Soylu kendisinin de oynayacağı yeni televizyon dizisi  ‘Yıldızlar Şahidimdir’in başlamasını kutlamak amacıyla ağabeyimle beni bir restoranda yemeğe davet etmişti. Kuzenim Ceren ‘Şehnaz Tango’da yer almasının ardından ünlü bir televizyon oyuncusu oldu ve yıllar içinde ‘Hayat Bilgisi’, ‘Pis Yedili’ gibi birçok programla hayranları çoğaldı.

Greenpeace’in Yüz Yüze ekibinden iki genç Ceren’i tanıyıp yanımıza geldiler ve bize bir sunum yaptılar. Sunumları bizi derinden etkiledi. Ayrıca bana Instagram’da diyez etiketi ya da ingilizce adıyla ‘hashtag’ kullanmayı da öğrettiler:)

Pırıl pırıl iki genç üniversite öğrencisi olan Burak Karabulut ve Hasan Can, hafta sonlarını Greenpeace şemsiyesi altında termik santral yatırımlarını güneş enerjisi yatırımına dönüştürme hikayelerini anlatarak geçiriyorlardı.

Termik Santrallerin Etkileri

Ben 14 yıl Muğla civarında yaşadım. Oralarda, yaşayanların kendi ağzından termik santrallerin insanlar üzerindeki etkileriyle ilgili pek çok hikâye duydum. Böyle yerlerde çalışmaktan ya da yaşamaktan kaynaklanan psikolojik etkiler yaşayan danışanlarım oldu. Bu santrallerle ilişkilendirilebilen zararlı etkiler arasında hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kanser vakalarında artış ve erken ölüm de yer alıyor.

Bitkiler, su, hava ve toprak, dolayısıyla da besinlerimiz üzerindeki etkiler yalnızca insan sağlığına zarar vermekle kalmıyor, bütün gezegen çapında ekolojik krizlere yol açan farklı etkilerin üzerine ekleniyorlar. Bilimsel veriler insan türü olarak bizlerin zaman içinde kütlesel göçü de içine alan çeşitli karmaşık sonuçları olacak küresel ısınmadan sorumlu olduğumuza işaret ediyor. Küresel ısınmanın etkilerini sıra dışı sertlikte hava şartları, deniz seviyesinin yükselmesi, sıcaklık artışı ve yağış miktarında değişme şeklinde hissediyoruz. Bu etkilerin de toprak kaybı, temiz suya erişim güçlüğü, besin miktarında azalma, toplumsal düzenin bozulması, salgın hastalıklar ve bazen de can kaybı şeklinde ikincil etkileri olmaya devam edecek.

Greenpeace herkesi harekete geçmeye davet ediyor; kendimizi, ailemizi, toplumumuzu ve gelecek kuşakları korumak için çözümün bir parçası olmak için “birlikte daha güçlüyüz” diyorlar.

Termik Enerji Yerine Güneş Enerjisini Destekleyelim

Bu pırıl pırıl iki genç üniversite öğrencisi hafta sonlarını alternatif enerji kaynaklarını desteklemek için yaptıklarını anlatarak geçiriyorlardı.

Greenpeace, termik enerji santrallerine kıyasla üç kat daha fazla istihdam yaratan güneş enerjisi kurulumlarının geliştirilmesini teşvik ediyor. Konya’da 20 bin haneye enerji sağlayan güneş panellerinin yapımına katkıda bulunulmuş. Kampanyalarının adı ise “Güneşe Yelken Aç.”

Yaratıcı Çözümler

Peki sizler ve ben neler yapabiliriz? Ben, öğrenmeye ve değişime açık olmamız ve ne yaparsak iyi niyetle ve elimizden gelen en iyi şekilde yapmamız gerektiğine inanıyorum. O zaman karşılaştığımız kişi ve olaylar ve kendi sezgilerimiz bizi olmamız gereken yerlere, katılmamız gereken gruplara ve ihtiyacımız olan davranışlara götürecektir.

Her birimiz apayrı ve biriciğiz, onun için hepimizin yapabileceği katkı ayrıdır. Ben, kendi katkısını Permakültür olarak belirleyen Bill Mollison’dan çok etkilendim. Mollison’ın kendi hayat deneyimlerinden çıkardığı sonuç, çatışmanın zaman kaybı olduğu ve emeğimizi yaratıcı çözümlere harcamanın daha önemli olduğu olmuş.

Ben aile terapisti olarak eğitimimle hayat deneyimlerimin simyasından doğan bilgiyi paylaşarak çevremdeki toplulukların akıl ve ruh sağlığına katkıda bulunmaya çalışıyorum. Sahne sanatçısı olan kuzenim insanları kişiliğiyle etkiliyor. Oynadığı yeni dizi 27 Ocak Cuma günü 8.00’de Star TV’de başlayacak. Ağabeyim Emre, zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerine inandığı için zeytinyağı üreticisiyle tüketicisini buluşturarak en iyi kalitede üretimi kolaylaştırıyor. Evinizden yüksek kaliteli zeytinyağı siparişi verebilmeniz için bir İnternet sitesi oluşturmuş.

Siz ne şekilde çözümün bir parçası olabilirsiniz? Benim sloganım, “Çözümün Parçası Olun.” Sizin sloganınız ne olabilir?

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Anil Altas Brug dedi ki:

    Bir solukta keyifle okudum. Ve cozumun parcasi olmak icin ilk verecegim egitimde bu bilgilerden bahsetmeye karar verdim. Ne kadar cok insan bilinclenirse Doga o kadar nefes alacak sanki. Tesekkurler Iremcim🙏

  2. İrem Bray dedi ki:

    Sevgili Anıl,doğa ile bağımızı hatırlamak kendimizi hatırlamak gibi bir şey aslında. Doğa aynı zamanda sorularımızın cevaplarını bulabildiğimiz bir kaynak: http://irembray.com/danismanlik/sorularimizda-bize-rehberlik-edecek-bir-kaynak-olarak-doga-ile-yeniden-baglanti-kurmak/

  3. İrem Bray dedi ki:

    Birlikte, kendi etki alanlarımızda çözümün parçası oluyor olmak aramızda ne güzel bir bağ!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir