Laozi’nin Tao Te Ching Kitabından Öğrendiklerimiz

Ben İngiltere’de okuduğum için çoğu kez Batılı yazarlardan ve fikirlerinden bahsediyorum. Bu paylaşımımda ise Uzak Doğu’ya, ta M.Ö. 4. yüzyıla uzanma ihtiyacı hissettim. Tao Te Ching, Taoculuğun temel kitabıdır. Laozi de bu kitabı yazdığı düşünülen gizemli kişidir. Bakalım Tao Te Ching zahmetsiz rahatlık hakkında neler demiş.

Tao Te Ching doğudaki psikoloji anlayışının temelidir

Tao Te Ching doğudaki psikoloji anlayışının temelidir

Taoculuk Doğayı Örnek Alır

Antik Çince bir metin olan Tao (yol)  Te (erdem) Ching (kitap, öğreti) ‘Türkçe’ye ‘Yol ve Onun Erdemlerinin Kitabı’ olarak tercüme edilmiş.

Taoculuğun doğayı örnek alma yönteminden bazı şeyler öğrenebiliriz. Doğada acele ve telaş yoktur ama her şey yetişir.

‘tao ile bir olan kişi
doğa ile bir olan kişidir’

Taoculuğun büyük işler başarma yöntemlerinden bazıları, akışı takip etmek, su gibi kabı doldurmak, ağaçlar gibi kökleri olduğu halde rüzgârda eğilmektir. Bunlar bize öğretilenlerden çok farklı yöntemler.  Tao Te Ching şöyle der:

‘hasmına eğilmekte su gibisi yoktur;
ona gelen katı ve güçlüyken bile
incelikte ve akışkanlıkta suyun dengi bulunmaz.
güçsüz güçlüyü
esnek de serti yenebilir.
bu çok yaygın bir bilgi olduğu halde
pek azı bunu hayatında uygular.
tezatmış gibi görünse de
insanların aşağılamalarını
kaldırabilen kişi
yönetmeye uygundur.’

‘kırılmamak için bükül,

düz olmak için eğril,

dolmak için boşal,

parçalan ki yenilen.

az şeye sahip olanlar çoğa kavuşabilirler.

çok şeyi olanların zihni karışır.’

Bir şeyi doğal olarak olacağından daha hızlı oldurmak için ne kadar zorlarsak o kadar kaos, karışıklık yaratırız. Doğada, her şey kendince ve kendi hızıyla olur. Yağmuru durdurabilir misiniz? Bir çocuğu daha hızlı olgunlaştırabilir misiniz?

‘doğanın yolu az söylemektir;
yüksek rüzgarlar sakinleşir
akışın yön değiştirmesiyle,
ve ender olarak sürerler tüm sabah,
ne de sağanak tüm gün devam eder.
bu nedenle, konuşurken
ayrıca hatırlayın
sessiz ve sakin olmayı.’

Niyetlerinizin Açığa Çıkmasına İzin Verin

Niyet, etkili bir güçtür. Bir restorana giderseniz size hemen servis yaparlar. Menüden istediğinizi seçersiniz, garsonun getirdiği yemek de iyi kötü menüde yazıldığı gibi olur. Eğer tam olarak hayalinizdeki yemeğin geleceğini beklerseniz muhakkak canınızı sıkacak bir şeyler çıkar. Karşılaştırmayı bırakmazsanız, yumurta çok pişmiş, sosis çok kalın, karnabahar çok ufak gelebilir. Aynı şekilde, siz karşınıza çıkan şeyleri kabul etmeyi ve bunlardan ders almayı, öğrendiklerinizle gücünüzü ve bilgeliğinizi artırmayı başarabilirseniz, Tao da çevrenizdekiler ve sizin için uygun koşul ve olayları yaratabilir.

‘yapacaklarını kafasında kuran, kendi amacını yok eder;
bir şeye sarılan, onu yitirmeye mahkumdur.
bilge kişi kafasında yenmeyi kurmaz ki
yenilsin,
bir şeye sarılmaz ki
yitirsin.’

Değişikliği Zahmetsizce, Rahatlıkla ve Hoşnutlukla Kabullenmek

Niyetlerinizi açığa çıkarmanın ötesinde, çok fazla plan yapmak, doğanın düzenine karışmak olur. Kontrol peşine düşmek sizi “olan”a direnç göstermeye eğilimli kılarak ıstırap ve başka olumsuz duygulara yol açar.

Her şey sürekli olarak değişir. Bunu sakince kabullendiğiniz zaman hayatın getirdiği şeylerin doğal akışıyla uyum içinde hareket edersiniz.

‘değiştirilemeyeni kabullenmek
arzunun geçip gitmesine izin vermektir.’

Geleceğin bilinmezliği, geçmişe bağlanmayı daha kolay bir seçenek gibi gösterir. Ama şu anda geçmişi yeniden yaratmaya çalışmak hiçbir zaman tam sonuç vermez. Şu anı kabul etmek ve geleceğe hoşnutlukla kapımızı açmak gerçekte hayatı çok daha güzel yaşamamızı sağlar.

‘her şeyi kendi haline bırakınca, her şey hallolur.

her şeyi kendi haline bırakanlar dünyayı kazanırlar.

ama sürekli uğraşıp didinince dünya kazanılmaz olur.’

Değişikliği dostumuz olarak görüp benimsediğimizde zahmetsiz bir rahatlıkla hareket ederiz.

‘doğanın işleyişi
döngüseldir ve geri dönüşlüdür.
doğanın yolu teslimiyettir
çünkü kendini teslim etmek olmak
 demektir.’

Mistik ya da dinsel bir öğreti gibi görenler varsa da Tao Te Ching aslında doğudaki psikoloji anlayışının temelidir. Bize nasıl yaşayacağımız ve yapmak istediğimiz şeyleri doğal bir şekilde ve en az çaba ile nasıl başaracağımız konusunda rehberlik eden uygulamaya dönük bir felsefe sunar. Umarım ben de size bu felsefenin genel havasını hissettirebilmişimdir.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir