Memeden Kesme

Memeden kesme hem anne hem de bebek için gelişimsel önemli bir dönüm noktasıdır. Emzirirken anne ve bebek aralarında sadece onlara özel bir alan yaratır. Bebeğiniz 2 yaşlarına geldiğinde yaşadığınız o özel anların şekil değiştirmesi gerekir. Memeden keserken yapılan hatalar çocuklarda bağlanma sorunlarına neden olur. Bu yazımda bebeğinizi güvenle memeden kesebilmeniz için size yardımcı olacak bazı öneriler paylaşıyorum.

memeden kesme emzirme sütten kesme bebekler bebek büyütme çocuklar ebeveynler için emzik online terapi online danışmanlık

Her anne çocuk ilişkisi kendine hastır. Nerede okursanız okuyun, hangi uzman söylemiş olursa olsun siz kendinize uygun olan tarzı keşfetmeye açık olmalısınız. Bu yüzden burada yazılanları kendi yolunuzu bulmak için kullanacağınız bir rehber ya da harita olarak görün.

Memeden Kesmenin Uygun Yaşı

İlk 6 ay yeni doğan bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmeleri, ancak 6 aydan sonra katı gıdalarla beslenmenin zenginleştirilmesi öneriliyor. İdeal olan; bebeğin 6 ay ve 2 yaş arasında anne ve bebeğin istek ve ihtiyacına uygun bir zamanda memeden kesilmesi. Memeden keserken, bebeğinizin diş çıkarmadığından, hasta olmadığından emin olun.

Bu önemli geçişi en yumuşak şekilde geçirmek için, hayatınızda önemli değişikliklerin olmadığı bir alan yaratmaya çalışmanızı öneririm. Taşınma, yolculuğa çıkma, evinizin dışında bir yerde olma, iş değişikliği gibi stres yaratan dönemlerin dışında bir zaman belirlemeye özen gösterin.

Bebeğin Yoksunluk Tepkileri

Memeden kendi  kendine uzaklaşan bebekler olduğu gibi memeyi bırakması için özel bir çaba göstermemiz gereken bebekler de vardır. Bu bebekler alışana kadar ağlayıp huysuzlaşabilirler.  Yapılan en önemli hatalardan birisi bebeğin hayatında aynı anda birçok şeyi değiştirmektir. Memeden keserken bu amaçla bebeğin annesinden ayrı tutulması, kreşe veya bakıcıya gönderilmesi çok hatalı davranışlardır.

Bu süreçte eşinizin ve size destek olan, bebeğinizin yakın hissettiği kişilerin etrafınızda olması önemli bir kaynaktır. Sizin ve bebeğinizin dikkatini dağıtmaları gerilimi azaltacak, geçişi kolaylaştıracaktır.

Bebekler Sütten Nasıl Kesilmeli?

  • Emzirdiğiniz zamanlarda eğlenceli bir aktivite yapabilir, pompayla sıktığınız sütünüzü veya hoşuna giden bir başka yiyeceği verebilirsiniz.
  • Emzirirken giydiğiniz giysileri ve oturduğunuz yeri kullanmayın.
  • Her hafta 1 öğün azaltarak memeden kesmeyi aşamalı olarak yapabilirsiniz. Uyku öncesi beslenme duygusal yönü en yoğun beslenme olduğu için en son bitirin.
  • Gün içinde normalde emzirdiğiniz saatler geldiğinde bebeğinizden uzaklaşmayın; tam tersine ona daha yakınlaşın, tensel temas kurun ki bebeğiniz emzirmenin duygusal boyutunu kaybetmediğini hissedebilsin.
  • Günlük rutinlerinizi değiştirin. Emzirme zamanında parka gidebilirsiniz.
  • Emzirme zamanlarında kriz olmaması için ya da kriz olduğunda eşinizden veya yakınınızda size destek veren kişiden bebeğinizin dikkatini dağıtacak şekilde ilgilenmesi için yardım isteyin.
  • Bu süreçte bebeğinizde parmak emme, kumaş emme ya da bir oyuncağa bağlanma gibi davranışları olursa değiştirmeye çalışmayın.

Annenin Zorlukları

Memenin kesilmesi birçok annede karmaşık duygular doğurur.  Hem özgürleştiğinizi, hem de bebeğinizden uzaklaşmakta olduğunuzu, bebeğinizin hayatına başka insanların girmesinin gururu ile birlikte yasını hissedebilirsiniz.

Buna ek olarak göğüsleriniz süt üretmeye devam ettiği için göğüslerinizde 1 veya 2 hafta süren bir ağırlık ve gerginlik yaşayabilirsiniz. Bu rahatsızlığı azaltmak için soğuk kompres yapabilir veya sağdığınız sütünüzü bebeğinize verebilirsiniz. Öğünleri aşama aşama azaltarak vermek bu geçişi her ikiniz içinde kolaylaştıracaktır.

Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, soru ve geri bildirimlerinizi yazın. Hepsini mutlaka okuyorum ve geri dönüyorum.

Fotoğraf: various brennemans
Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) via Flickr

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

13 Cevaplar

  1. Seval dedi ki:

    22 aylik emerek uykuya dalan bir bebegim var.ogle uykusu ve aksam uykusuna dalarken emerek uyuyor.artik gece uyanmalari azaldi bazen sabaha kadar uyuyor.kilo alma ve istahsizlik problemi oldugu icin, sagip sutumun de iyice azaldigini gordugumden emzirmeyi birakmak istiyorum.konusarak anlatarak birlikte uyuyalim diye denedim bir sure olmadi, baskasi hic uyutamiyor.ne tavsiye edersiniz?

  2. İrem Bray dedi ki:

    Seval Hanım,
    Bir süreliğine bebeğinizin huzursuz olmasına dayanmanız gerek.
    Önce bebeğinize ‘
    ‘Artık uyumak için bu süte ihtiyacın yok, yakında uyurken emmek yerine kitap okuyacağız’ deyin.
    Hergün yineleyin, bunu ‘Yarın uykuya kitapla geçeceğiz’, ‘Bugün uykuya kitapla geçiyoruz’ izlesin.
    Bu cümleleri söylerken heyecanlı ve mutlu olun,
    çünkü bu gerçekten de bebeğinizin büyüme aşamalarından biri ve kutlanması gereken bir geçiş.

    Tabii ki ağlayacak, ısrar edecek. Siz sabırla yanında, sakin ve kararlı kaldıkça birkaç zorlu uykuya
    dalma deneyiminden sonra rahat edeceksiniz.

    Kolay gelsin.

  3. Derya dedi ki:

    Merhaba oğlum 3 gün sonra 24 aylık olacak. Emzirmeyi bıraktırıcam ama hangi mevsimde olmalı bilmiyorum. Kızımı nisan ayında bıraktırdım birkaç gün sonra havale geçirdi. Şimdi oğlumda aynısıolur diye endişeliyim

  4. İrem Bray dedi ki:

    Derya Hanım,

    Emzirmeyi bıraktırmakla ilgili uygun bir mevsim var mı bilmiyorum.
    Ancak mevsimlerin hayatımızı etkilediklerini biliyoruz.
    İlkbahar yenilenme, dışa açılma dönemi olduğu için çocuğunuzun bağımsızlaşması,
    sizden ayrışması için de uygun bir mevsim olabilir.

    Kızınızın havale geçirmiş olmasına üzüldüm.
    Bu tür üzücü olaylar olduğunda bir savunma mekanizması
    olarak, onları kontrol edebilmek için zamanla, mekanla,
    nesnelerle veya kişilerin varlıklarıyla yaşanan olumsuz
    olay arasında nedensel bir bağ kurma eğilimi gösterebiliriz.

    Tahminimce kızınızın havale geçirmesinde mevsimden başka
    faktörler rol oynamış olabilir.

    Oğlunuz için karar verirken siz kendinizin hazır olma derecenize,
    nasıl rahat edeceğinize odaklanırsanız daha kolay karar verebileceğinizi düşünüyorum.

    Size bir mesaj attım, daha detaylı konuşmak isterseniz ücretsiz ön görüşmemden yararlanabilirsiniz.

    Sevgilerimle

  5. Gizem dedi ki:

    Merhaba, Çalışan bir anneyim. Oğlum 6 mayıs 2017 doğumlu. Yani 2 yaşını geçtik. Memeden sağlıklı bir şekilde ayırmak için çok konuşuyorum ama bir türlü anlamıyor. Meme emmek istediğini söyleyip ağlıyor ve emmeden de bırakmıyor. İşten eve gelince meme diye karşılıyor. Gece uyurken meme emmek yok diyorum çok direniyorum en az 10 dakika konuşuyorum ama oğlum ağlayıp emmek istiyor. Tabi şimdilik onun dediği oluyor. Acaba bir anda ayırmak ona daha mı yararlı olacak diyorum. Çünkü ağlayıp memeden ayrılma fikrine alışamadığını görünce olumsuz mu etkileniyor diye düşünüyorum. Yardımcı olur musunuz?

  6. İrem Bray dedi ki:

    Oğlunuz ve siz onun bebeklikten erken çocukluk dönemine geçişi aşamasındasınız. Bu dönemde ‘2 yaşını geçtik’ yerine ‘oğlum 2 yaşını geçti’ demeye geçmeniz çok önemli. Kelimeler çok güçlüdürler. Bu değişim onun ve sizin nezdinizde oğlunuzun farklı bir birey olmasının önemli yapı taşları olacaktır.
    Henüz zihniyle anlaması çok kolay olmayacaktır, şu anda yakınlık, rahatlama ve haz ihtiyacıyla emmek ister. Bu ihtiyaçlarını farklı şekillerde karşılamaya odaklanın. Siz rahat olmalısınız, onu mahrum bırakmadığınızı, gelişebilmesi için sizden ayrılması gerektiğini bilerek yaklaşmalısınız. Sıklıkla anneler, özellikle de çalışan anneler hazır olduklarını sanırlar ama aslında hazır olmayabilirler.
    Oğlunuz ağlayıp ısrarcı olduğunda dikkatini dağıtmak ve kararlı olmak önemli olacaktır. Dayanamamanızın nedeni sizin yeterince kararlı olmamanızla ilgili olabilir. Aşama aşama sütten kesmeyi öneriyorum, ancak siz bu aşamaları geçmişsiniz. Süt yok deyip bir daha süt vermediğinizde ve bundan hiç taviz vermediğinizde bir süre sonra rahatlayacaktır. Ağlamasına dayanmalısınız, bir kere bile verseniz önceki tüm çabalarınız boşa gider, ‘çünkü yeterince çok ağlarsam annem verecek’ mesajını alır. Yani sizin kararlı ve güçlü olmanız gerekiyor. Yardım almak isterseniz bana ulaşabilirsiniz: 05389123336

    Kolay gelsin

  7. İrem Bray dedi ki:

    Merhaba,
    Ağlamak bebekler için en doğal ifade biçimi. İstedikleri olmadığında, ihtiyaçları karşılanmadığında hayatta kalmak için kullandıkları bir güdü.
    Meme emmek bebekler için belli bir zamana kadar gerekli; bir de, savaş ve kıtlık gibi bazı özel şartlarda ihtiyaç olursa diye doğa bize bebeğimizi uzun süreler emzirebilme yetisi vermiş.
    Sizin durumunuzda böyle bir mecburiyet görünmüyor.
    Birçok çalışan anne, çalışıyor olmakla ilgili suçluluk yaşayabiliyor. Sizin deneyiminizi yansıtıyor mu bilmiyorum ancak bebeklerinin kendilerinden ayrışmasına izin veremiyorlar.
    Bu, memeden kesme, ayrı yatakta uyuma gibi yaşa uygun davranışları geciktirmek olarak ortaya çıkabiliyor.
    Bebeğinizin ağlaması sizin içinizdeki ayrılmaya yönelik çatışmayı yansıtabilir.
    Bebeğiniz aşı olduğunda da ağlar ama onu aşıdan mahrum bırakmazsınız.
    Ya da diş çıkarırken de ağlar, ağlamasın diye yapabilseydik dişleri büyümesin der miydik?
    Oğlunuzun yaşına uygun bir şekilde büyümesine izin verdiğiniz bir yaşam diliyorum.
    Kolaylıklar dilerim.

  8. Selen dedi ki:

    Benim oğlum 15 aylık emzirmeyi braktım ancak memelerim cok sıkılaştı; çok ağrı var ne yapacağı mı bilmiyorum.

  9. İrem Bray dedi ki:

    Merhaba Selen Hanım,
    Öncelikle sizi bebeğinizle bu aşamaya geldiğiniz için tebrik ederim ve bu sıkılığın normal olduğunu belirteyim.
    Aşağı yukarı bir hafta içinde rahatlamayı bekleyebilirsiniz.
    Bu arada rahat bir sütyenin giyerek göğüslerinizi destekleyin.
    Göğüs ucunuza pamuk koyarak akıntıyı emmesini sağlayabilirsiniz.
    Önerilen bir diğer uygulama sütyeninizin içine soğuk lahana yaprağı koymanız.
    Genel olarak soğuk bir şeyi göğüslerinizde tutmak acıyı azaltacaktır.
    Sıcak ve soğuk banyolar da iyi gelir.
    Kolay gelsin. Sevgilerimle.

  10. Çiğdem dedi ki:

    Merhaba, kızım 18 aylık ve meme emme sıklığını bir hayli azalttık diyebilirim. Sadece uykuya geçiş aşamasında(gündüz 1 kez) meme ile uyuyor. Ancak gece uyanıp emmeleri maalesef sık aralikla olduğundan onun da benim de uyku kalitemiz ve uyku suresini cok olumsuz etkiliyor. Emmeden tekrar uykuya gecebilmesi için elimden geleni yapiyorum, sırtını pispislama, biberon önerme, akşam uykusu ise kitap okuma vs .. Ancak meme ile uyku arasinda kuruduğu bağı bir türlü çözemedik. Elbette yataklarimizi da ayırmak istiyorum ama bu iki konuda başarısıziz su ana kadar. Önerileriniz olur muydu? Tesekkurlerimle

  11. İrem Bray dedi ki:

    Merhaba,

    18 aylık kızınızın gece sık aralıkla meme emdiğini ve uyku kalitenizin olumsuz etkilendiğini yazmışsınız. Meme ile uyku arasındaki bağı çözemediğinizi ve yatakları ayırmakta ki başarısızlığınızdan bahsetmişsiniz.

    Sorunuzun standart bir cevabı yok maalesef. Çünkü her anne bebek çiftinin kendine göre bir ritmi ve ilişki tarzı vardır. Ancak kızınızın yaşını düşünürsek çok telaşlanılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.

    Bir yandan da ailenizde son zamanlarda kızınızı huzursuz edecek değişiklikler var mı? Bunları düşünüp değerlendirin. Etkileniyor olabilir.

    Sorunuzun ana noktasının “ayrılmak, ayrılık” olduğunu görüyorum. Anladığım kadarıyla henüz ayrılığa her ikiniz de hazır değilsiniz. Bir yandan da içsel olarak kendinizi bu ayrılığa hazırlamaya da çalıştığınızı tahmin ediyorum.

    Memeden ayrılmak anne bebek ikilisinin birlikte yapacakları bir durumdur. Anne olarak hem kendinizi hem de kızınızı bu sürece hazırlayın. Sözlerinizle onu hem alıştırın hem de yatıştırın. Hemen olmasını beklemeyin. Acele etmeyin. Ayrılık üzüntü verir. Her ikinizin de bu duyguyu yaşamasına fırsat verin.

    Kendi bebeklik yaşantınızı gözden geçirin. Konuşma imkanınız varsa annenizle konuşun. Ne kadar emmişsiniz? Ne zaman bırak mışsınız? Nasıl bırak mışsınız? Bu soruların cevaplarını düşünün. Çünkü annelerin kendi bebeklik süreçleri bebeklerini büyütürken etkili olurlar. Zihinlerinde tekrar canlanırlar.

    Ayrılık bir yanıyla hüzünlü bir yanıyla da sevinçlidir. Çünkü bu ayrılık büyümek anlamına da geliyor. Kızınızın büyümesinin sizin için ruhsal anlamını düşünün.

    Içinden geçtiğiniz süreçle ilgili biraz daha derinlemesine düşünmeye ihtiyaç duyarsanız arayıp seans alabilirsiniz.

    Sağlıkla kalın.

    Nilgün Sarı

    Uzm. Psk. Dan.
    Psikoterapist

  12. Dilek dedi ki:

    Merhaba benim kızım 1.5 aylık. Ben kızımı yavaş yavaş sütten kesmek istiyorum acaba uzun bir süre sadece bir göğsü versem diğer göğsü sütten kessem olur mu?

  13. İrem Bray dedi ki:

    Dilek Hanım merhaba,
    Öncelikle sayfamıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.
    Sütten kesme dönemi hem anneyi hem bebeği zorlayan bir süreç ve sistematik şekilde bunu hem anne hem de bebek için kolaylaştıracak bazı yöntemler var. Bu yöntemler arasında emzirme sıklığının aralarını yavaş yavaş uzatmak oldukça işe yarayan bir yöntem. Ani bir sütten kesmeyi önermeyiz. Sadece bir göğsün emzirilmesi diğer göğsün enfeksiyon riskini artırabilir çünkü bir meme emzirilirken diğer memeden de süt salgısı uyarılır ve süt gelir. Ama salınan süt memede kalırsa anne için riskli bir durum oluşturur. Her iki göğsünüzü de eşit miktarda ve sırayla olacak şekilde emzirmenizi ve emzirme aralığını yavaş yavaş uzatmanızı tavsiye ederim.
    Cesaretle Yaşam Ekibinden
    Arzu Sevgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir