Mükemmeliyetçilik Düşük Özgüven Belirtisi mi?

Bir süre önce, mükemmeliyetçilikle ilişkili korkular yaşayan biri bana kendi kendine çok önemli bir soru sorduğunu söyledi: “Kim olduğumu tam bilemiyorum. Kimim ben?” Kim olduğumuz konusundaki fikrimizin hayatımızı yaşama, kendimizle ve birbirimizle ilişki kurma şeklimiz üzerinde belirleyici etkisi olduğu için, bu hafta mükemmeliyetçiliğin özgüvenle ilişkisi üzerinde durmak istiyorum.

Mükemmeliyetçilik özgüven eksikliği belirtisi

Mükemmeliyetçilik özgüven eksikliği belirtisi

Mükemmeliyetçilik Nedir?

Mükemmeliyetçi kişi her şeyi her zaman doğru yapmak ister. Mükemmeliyetçilik şikayeti olan kişiler hata yapmayı ya da başarısızlığa uğramayı kabul edemezler. Hatta iyi performans gösteremeyecekleri, eleştirilebilecekleri durumlardan uzak durmayı tercih ederler. Bu da hayatlarını hakkıyla yaşama ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanma olanaklarını kısıtlar. Mükemmeliyetçilikleri nedeniyle topluluk karşısında konuşamayan insanlar tanıyorum. Kimileri zamanla öğrenecekleri ve kendilerini geliştirebilecekleri projeleri geri çevirir, kimi mükemmel görünmek için tehlikeli ameliyatlar yaptırır.

Tabii ki mükemmellik peşinde koşmak bize toplumun çağdaş aile, eğitim ve iş kültürleri yoluyla dayattığı bir çaba. Kim olduğumuzu sınavlardan ve çevremizdekilerden aldığımız geribildirimlerle tanımlıyoruz. Bu geribildirimler gerçekten kim olduğumuzu yansıtıyor mu? Biz bilinçli bir zekayız, insan şeklinde bir uzay kapsülü içerisinde çalışan, enerji alanlarından, ışık hatlarından oluşmuş zamansız varlıklarız. Ulaşılması mümkün olmayan, kusursuz bir ölçü standardına göre hareket ettiğimiz için dışlanmaktan korkmaya başladığımızda aklımızı kullanıp kendi kendimize zarar verdiğimiz bu duruma uyanık gözlerle bakmalıyız. Bu süreci Elalemin Ne Düşüneceği Neden Bu Kadar Önemsenir başlıklı yazımda daha ayrıntılı ele almıştım.

Başarısızlık Özgüveni Artırır

Biz vaktimizi başkalarını memnun etmeye ya da kimsenin canını sıkmamaya uğraşarak harcarken, asıl bilmemiz gereken şey olan bu dünyadaki amacımızı, tutkuyla yaptığımız şeyleri kaçırırız. Kendimizi hayattan kopuk hissederiz. Özgüven eksikliği böylece kimliğimizle özdeşleşir.

Tal Ben-Shahar, Harvard’da mutlu bir hayat sürmek üzerine çok tutulan bir ders veriyor. Aynı zamanda Mükemmeli Aramak Mutluluğun Önündeki Duvar kitabının da yazarı. Ben-Shahar diyor ki, “Çelişkili gibi görünse de, başarısızlığa uğradıkça genel anlamda özgüvenimiz ve tersliklerle başa çıkabilme yeteneğimize olan inancımız pekişir, çünkü hep korktuğumuz canavarın sandığımız kadar korkunç olmadığını görmüş oluruz.”

Davet: Özgüveni Artırma Çalışmaları

Erişilmesi mümkün olmayan bir mükemmeliyetin peşinde koşmak hem özgüven eksikliğinin bir belirtisidir hem de özgüven eksikliğine yol açan şeylerden biridir. Gerçekten başarısız olmak ve acı duygular yaşamak kendimize hata yapma hakkı tanıma özgürlüğünden doğar, yüksek özgüvenin yapı taşları da bunlardır.

2016 sonbaharında özgüven konulu bir dizi atölye çalışması düzenleyeceğim. Bu çalışmalar öncesinde sizinle özgüveninizi geliştirmenize ve hayatınızda bağımsızlık sağlamanıza faydalı olacak başka güzel yöntemler de paylaşacağım. Bu yöntemlerden faydalanmak ilginizi çekiyorsa bağlantımızı sürdürmek için buradan e-posta listeme kaydolabilirsiniz. Sizinle daha yakın bağlantı kurabilmek için e-posta adresinizi paylaşarak ilginizi belirtmenizi heyecanla bekliyorum.

Bugün kaydolup listeye katılın!

 

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Çınar Akpınar dedi ki:

    Her yayınladığınız yazıyı merakla açıp okuyorum.sizi çok seviyorum.iyi çalışmalar diliyorum. Sevgi ile hoşçakalın hocam.

  2. İrem Bray dedi ki:

    Çınar Bey,
    İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.
    İletişimimiz hep açık olsun.
    Sevgiyle
    İrem

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir