Mutlu ve Mutsuz Birliktelikler Arasındaki Farklar Nelerdir?

MUTLU VE KALICI BİRLİKTELİKLER İLE SONU AYRILIKLA BİTEBİLEN MUTSUZ BİRLİKTELİKLER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? John Gottman ve ekibi 30 yıl boyunca 3000 çiftle yaptıkları kapsamlı araştırmaları sayesinde, birlikteliklerde çiftlerin 2 saatlik tartışma biçimlerine bakarak, %90 doğruluk oranıyla  boşanıp boşanmayacaklarını öngörebiliyorlar.

mutlu ve mutsuz birliktelikler

Bu yazıda 4 davranıştan söz edeceğim. İlişkinizde bu 4 davranışı kullanıyorsanız ve bu yazıyı okumanıza rağmen kullanmaya da kararlıysanız; boşanma olasılığınızın %90 olduğunu söyleyebiliriz.

Birliktelikler ve Mahşerin 4 Atlısı

Birlikteliğin güvenliğini sarstığı için, mahşerin 4 atlısı olarak adlandırdıkları 4 davranış bulunmaktadır.

  1. Eleştirmek: Anlaşılmadığımızı hissettiğimizde, haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde, ‘Sen zaten hep böyle yaparsın!’ ‘Çok bencilsin!’ gibi söylemlerde bulunuruz.
  2. Savunmaya Geçmek: Genellikle eleştiri karşısında ortaya çıkar; ‘Ama hiç de öyle yapmıyorum!’, ‘Sen öyle yapmasaydın ben öyle söylemezdim ki zaten…’ diyerek sorumluluk almaktan kaçınmayı içerir. Zaman zaman ,’Sen hep anneni savunursun zaten!’, ‘Sen kendine bak!’ gibi söylemlerde olduğu gibi karşı saldırıya da dönüşebilir.
  3. Aşağılamak: Tartışmanın şiddeti arttıkça duygu kontrolümüz azalır ve ağzımızdan acıtıcı sözler çıkar. ‘Sen ne bilirsin ki!’ ‘Sen adam olsan zaten…’ ‘Senden iğreniyorum!’ gibi küçük gören sözler ve hakaretler ağızdan kolayca çıksa da, tamiri çok zor olan söylemlerdir.
  4. Sessiz Kalmak: Çiftlerden birinin veya ikisinin sorunlu konular karşısında sessiz kalmayı tercih etmeleridir. Çeşitli nedenlerden dolayı sorunları yapıcı bir şekilde çözmeye çalışmayı artık bırakmışlardır. Birbirlerine küserek veya yokmuş gibi davranarak kaçınmayı tercih ederler.

mutlu ve mutsuz birliktelikler

Birliktelikler ve Psikolojik Desteğin Önemi

Farkında olmadan bu davranışların birini veya birden çoğunu hepimizin yaptığını düşünüyorum. Böyle davranıyoruz çünkü hepimiz bir şekilde yaralıyız ve nasıl farklı davranabileceğimizi bilmiyoruz. Bu davranışları çocuklara yaptığımızda, özgüvenlerini ve kendilerine verdikleri değeri yok ediyoruz.  Bu zararın etkileri, okul başarısızlığından madde bağımlılığına kadar gidiyor ve geriye çevirmek gerçekten ama gerçekten çok zor oluyor.

Türkiye’de evliliklerin yarısı boşanma ile sonlanıyor. İlişki araştırmaları çiftlerin problemleriyle ilgili yardım aramadan önce tam 6 yıl beklediklerini gösteriyor. Ancak bu bekleyiş çiftlerin %70’inin sorunlarını çözememesine neden oluyor. İlişkinizde problemler yaşadığınızı düşünüyorsanız geç kalmadan mutlaka destek alın.

Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, soru ve geri bildirimlerinizi yazın. Hepsini mutlaka okuyorum ve geri dönüyorum.  

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Meral Gunal dedi ki:

    İrem Hanım sizinle bu kadar geç tanıştığım için çok üzgünüm.

  2. İrem Bray dedi ki:

    Meral Hanım neredeysek oradan başlıyoruz yolculuğumuza. Yolculuk yükselen düz bir çizgide de ilerlemiyor. İnişli çıkışlı; geriye gittiğimiz dönemler de oluyor. Dileğimiz varolana açılmak, niyetimizi temiz tutmak. Yolculuğumuzda olumlu bir rolüm olması için elimden geleni yaparım. Benimle iletişime geçerseniz ücretsiz ön görüşmemizde daha detaylı konuşabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir