Özbakım Konusunda Daha İyi Olabilir Misiniz?

Kendinizle ilişkiniz nasıl? Bu sorunun cevabı özbakım konusunda ne kadar iyi olduğunuzu etkilediği için önem taşıyor. Kendinizi ihmal ettiğinizin farkında bile olmayabilirsiniz. Bu paylaşımda bencilliğe kaymaksızın özbakımınızı geliştirmek için faydalanabileceğiniz bazı ilkeler bulacaksınız.

Özbakım Konusunda Daha İyi Olabilir Misiniz?

İlk önceliğimiz, bedenimize, zihnimize ve ruhumuza iyi bakmak olmalı. Kendimiz iyi olmadıkça hayata ve başkalarına tam anlamıyla bir şey verebilecek durumumuz olmaz. Bunu bizim yerimize yapabilecek kimse yoktur ve özbakım sorumluluğunu reddetmek için geçerli bir bahane de olamaz.

Özbakım ve Bencillik Arasındaki Fark

Özbakım kişinin kendini düşünmesiyle ilgili olduğu için çoğu kez bencillikle karıştırılır. Oysa bencillik tamamen farklı bir kavramdır. İnsanlarda, kendi iyiliğini düşünenleri bencil diye görme eğilimi vardır. Aslında bencillik başkasının zararına olacak şekilde davranmak, karşımızdakinin çıkarlarını ve isteklerini gözetmeden hareket etmektir. Bu kişi kendiniz bile olabilirsiniz.

Özbakım ve bencillik arasındaki sınır nedir? Eğer bir hareketi yaparken amacınız huzuru korumak ve sevilmekse bir sorun var demektir.

Bu düşünce sizin bütünlüğünüze aykırıdır. Bazıları bu durumu telafi etmek için bağımlılıklarla oyalanır.

Bu da özbakımın tam zıddıdır.

Şöylesi daha sağlıklı bir ifade olabilir: “Özgür ve bağımsız bir kişi olarak böyle yapmayı seçiyorum.”

Yetiştiğiniz kültüre göre, kendi yolunuzu çizmek ya da çevrenizden ilgi ve sevgi görmek istemeniz bencillik olarak görülebilir.

Hangi kültürde yaşıyor olursanız olun, başkaları bunu bencillik olarak algılasa bile kendinize sadık olmak, kendi iyiliğinizi düşünmek hayatta izlemeniz gereken en önemli ilkedir.

Özbakım Konusunda Yetersiz Misiniz?

Bir rahatsızlığınız varsa, travmatik deneyimler yaşadıysanız ya da bir kaza geçirdiyseniz özbakım konusunda bir eksikliğiniz olup olmadığını ciddi bir şekilde düşünmelisiniz demektir.

Kendinizi değerlendirmek için aşağıdaki sorulardan faydalanabilirsiniz. Her sorunun özbakım açısından doğru cevabı yanında verilmiştir.

Düzenli olarak sigara, içki içiyor ya da uyuşturucu kullanıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)

Düzenli olarak, vücudunuza karşı saygılı bir şekilde egzersiz yapıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)

  • Beslenmenizdeki abur cubur/besin değeri düşük yiyeceklerin taze/canlı (rafine edilmemiş) yiyeceklere oranı % 10’dan fazla mı? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)
  • Kendinizi canlı ve zinde hissediyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
  • Kendinizden memnun musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
  • Kendinizi seviyor, beğeniyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
  • Bağımlılıklara doğru kaymadan tek başınıza olmaktan zevk alıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Evet)
  • Araba kullanırken ya da başka alanlarda gereksiz riskler alıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)
  • Cinselliğinizden utanıyor ve gizlemeye çalışıyor musunuz? (Özbakım açısından doğru cevap: Hayır)

Daha İyi Özbakım

İlk önceliğimiz, bedenimize, zihnimize ve ruhumuza iyi bakmak olmalı. Kendimiz iyi olmadıkça hayata ve başkalarına tam anlamıyla bir şey verebilecek durumumuz olmaz. Bunu bizim yerimize yapabilecek kimse yoktur ve bu sorumluluğu reddetmek için geçerli bir bahane de olamaz.

Çok sevdiğim bir hikaye var: Bir bilgeye mucizeni göster demişler. Bilge şöyle cevap vermiş: “Yorulunca dinlenirim, acıkınca yerim, doyunca dururum.”

İşte özbakımınızı geliştirmenize faydalı olabilecek bazı öneriler:

1) Hani düşüncelerinizin, inançlarınızın ve hareketlerinizin özbakım açısından olumlu olduğunu düşünün ve olumlu olmayanları değiştirmeye karar verin.
2) Alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirin, kendinize zarar veren alışkanlıklarınızın yerine kendinize iyi gelen alışkanlıklar edinin.
3) Stres altında kendinize iyi bakabilmek için örneğin soluk alma, yürüme ve gözlemleme gibi pek çok yöntem var, bunlardan birkaçını araştırıp öğrenin ve benimseyin.
4) Sevdiklerinizin istek ve gereksinimleri olarak gördüğünüz şeylere kıyasla özbakımınıza öncelik verin.
5) Kendinize karşı her zaman sevgi dolu ve anlayışlı olun.
6) Kendinizi arzuları, tercihleri, seçenekleri ve sınırları olan bir cinsel varlık olarak kabul edin.
7) Nerede evet, nerede hayır dediğinizi açık bir şekilde belirterek sınırlarınızı kendinize göre tam olarak ayarlayın ve bu sınırlara uyun.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Sean Loyless

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir