Özel Günleri En Güzel Şekilde Kutlama Yolları

Kutlama deyince sizin aklınıza da sevinç ve beraberliğin yanı sıra stres de geliyor mu? Öyleyse özel günleri en güzel şekilde kutlama yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kişisel ve Toplumsal Kutlama Günleri

Kutlama günleri herkesin bir değişimi vurgulamak, geçmişteki bir olayı anmak ya da farkındalık yaratmak için bir araya geldiği günlerdir. Kutlama adet ve gelenekleri bütün dünya insanlarının ya da bir ulusa, topluluğa ya da aileye ait insanların birleşmesini sağlayabilir.

Özel Günleri En Güzel Şekilde Kutlama

Çoğu kutlamada neler yapılacağı, herkesin nasıl davranması gerektiği ve ne hediye götürüleceği gibi konularda beklentiler vardır. Oysa hayat çoğu zaman pek planlandığı gibi gitmez. Düğün, cenaze, doğum ve doğum günü gibi özel günlerin bazen hayal kırıklığına, hatta bazen travmalara sebep olmasının nedeni budur.

Örneğin, kısa bir süre önce bir dergide 17 Ekim’in Dünya Yoksullukla Mücadele Günü olarak kutlandığını okudum. Bu hafta Türkiye’de ulusça Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünü kutluyoruz. Aynı zamanda kızımız da 14 yaşını bitiriyor. İngiltere’deki akrabalarımız ilk öpüşmelerini kutluyorlar:) Bu ay, dünyanın birçok yerinde Hinduların bir dini bayramı olan Diwali ya da “Işık Festivali” kutlanıyor; sağlık, varlık, bilgi, barış ve bolluk için Tanrılara saygı sunuluyor. Kökleri eski bir Kelt bayramı olan Samhain’e dayanan ve kötü ruhları kovmak için ateşler yakılıp değişik kostümler giyilerek kutlanan Halloween ya da Cadılar Bayramı da yine bu ay.

Kutlamalar Neden Stres Yaratır?

Bazı kültürlerde bayram gibi kutlama günleri insanların kısıtlamalarından kurtulup rahatladığı ve başka zaman hoş karşılanmayacak şekilde davranabildikleri zamanlardır. Birçoğumuz için yalnızca bu düşünce bile huzurumuzu kaçırmaya yeter.

Ama çoğu kutlamada neler yapılacağı, herkesin nasıl davranması gerektiği ve ne hediye götürüleceği gibi konularda beklentiler vardır.  Özel günlerde bir araya gelme beklentisi vardır. Bu günlerin bir ulusun, bir topluluğun ya da bir ailenin birlik ve beraberlik duygusunu güçlendiren günler olması beklenir. Oysa hayat çoğu zaman pek planlandığı gibi gitmez. Düğün, cenaze, doğum ve doğum günü gibi özel günlerin bazen hayal kırıklığına, hatta bazen travmalara sebep olmasının nedeni budur. İnsanlar bir araya geldiğinde birlik ve beraberlik duyguları kadar genellikle geçmişten gelen çözümlenmemiş çatışmalar da gündeme gelir.

Bir çelişki gibi görünse de, aslında kutlamaların kökeni kabile hayatında bu tür sıkıntıları çözmeye yönelik etkinliklere dayanır, yani bir bakıma kutlamalar bir tür grup terapi etkinliğidir. Örneğin Havaililerin Ho’oponopono geleneğinin kökleri kabile kültürüne dayanmaktadır.

Kutlamalar İçin Hazırlık Yapın

Peki hiç değilse aile düzeyinde özel günleri en iyi şekilde kutlamak için neler yapabilirsiniz?

  1. Kutlanan bir değişim ya da geçiş günüyse, kimin gününü kutladığınızı düşünün: Kutlamanın sahipleri kim, nasıl insanlar, gelecekte bu günle ilgili neler hatırlamak isterler?
  2. Bu günün onlar açısından anlamlı olması için neler istediklerini kendilerine sorun.
  3. Aile üyelerine günün güzel hatırlanması için ne şekilde katkıda bulunmak istediklerini sorun.
  4. Başkalarına kötü davranmış ya da kötü niyet göstermiş olabilirsiniz; kendi kendinizi affedin. Geçmişten gelen bitmemiş işlerin hatırlatılmasına hazırlıklı olun ve size gösterilen düşmanca ya da soğuk tutumları karşı tarafın yaşadığı üzüntü ya da sıkıntının bir ifadesi olarak kabul edin, her iki tarafta da yanlış anlamalar olabileceğini kabullenin.

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun! Kızımızın doğum günü de kutlu olsun!

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir