Alışılmadık Bir Panik Atak Tedavisi: Vericilik

Panik atak, beden-zihnin bir hastalığıdır, kendini çoğunlukla nabızda ani artış ve terleme şeklinde gösterir. Genellikle ölüm korkusu da görülür. Gerçek bir tehlike olmadığı halde vücudun savunma mekanizması olan “kaç ya da savaş” tepkisi ortaya çıkar. Bugün kü konum bu beden-zihin semptomlarının ardında yatan yaralı ruhu iyileştirmek için kendi keşfim olan sıra dışı bir panik atak tedavisi.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak şikayeti olan kişiler zarar görmemek için duygularından diğer insanlara göre daha fazla kaçınma eğilimindedirler. Benim önerdiğim sıra dışı panik atak tedavisi, karşılık beklemeden vermek.

Tüm Hastalıklar Ruhun Yardım Çağrısıdır

Hastalıkları fiziksel, zihinsel ve psikosomatik diye kategorize etsek de bence tüm hastalıklar son noktada ruhumuzun sorunları olduğunu gösterir. Duygular pusula gibidir, ruhumuzdan mesajlar taşırlar ama çoğu kez duygularımızla olan bağımızı kaybederiz.

Bunun iki nedeni var:

1) Toplumsallaşırken duygularımızın mesajlarını duymazdan gelmeyi ya da eleştirmeyi öğreniriz. ‘Kardeş kıskanılmaz, sen ağbisin’ dediklerinde yaşadığınız ikilemden kurtulmak için kendinizi kıskanmadığınıza inandırabilir, hatta kıskananları eleştirebilirsiniz. Ya da annemiz üzülmesin diye yemek yiyerek doyma hissimle bağımı kaybedebilirim. Böylece duygularımızın rehberliğinden yararlanma yetimizi kaybederiz. Anne babamızı ve öğretmenlerimizi memnun etmek için pusulamızdan vaz geçeriz.

2) Duygular, kendimiz için iyi olacak seçimler yapmamıza yardımcı olurken bu seçimler başka birinin dünya görüşüne uymayabilir. Bazı kişiler dünya görüşlerine aykırı durumlar karşısında saldırgan bir tavır sergileyebilir. Biz de bazen çevremizdeki kişilerle çatışmaya girmektense duygularımızı bastırmanın daha kolay olduğu sonucuna varırız.

Zamanla duygularımıza güvenmemeyi öğrenir ve ruhumuzdan koparız.

Mesaj, Hastalıkta Saklı

Panik atak şikâyeti olanlar duygularını diğer insanlara göre daha fazla bastırma eğilimindedir. Kurallarına ve konformist düşüncelerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Acıdan kaçınmak için neleri feda edebileceklerine inanamazsınız!

Çoğu panik atak hastası nabızları konusunda endişelenir. Kalpleri, sakin kalması için hiçbir şeyden kaçınmadıkları bir hükümdar haline gelir. Adeta kalp, sürekli baskı altında tutulmaktan ve göz ardı edilmekten kurtulmaya çalışır gibidir.

Bu kişilerin ruhu, yeniden hayata dönmek, duygusuz bir robot değil canlı bir varlık olmak ister.

Ruhumuzun Verici Olma Çağrısı

İnsanlar, yaşam deneyimleri ve atalarından devraldıkları miras yoluyla robotlaşırlar. Duygulardan korkmayı yenmenin çözümünü ben hiç beklemediğim bir yerde buldum.

Son derece zeki ve eğlenceli genç bir sosyal psikolog olan Adam Grant, çalışanların işlerindeki performansını vericilik düzeylerine göre incelemiş. Araştırmasına göre, iş yerinde çoğu kişi ‘alıcılar’, ‘vericiler ya da ‘eşitlikçiler’ gruplarından birine giriyor.

‘Alıcılar’ diğerlerinden mümkün olduğu kadar çok almaya çalışıyorlar. ‘Eşitlikçiler’ alış verişte karşılıklılık sağlamayı hedefliyor.

‘Vericiler’ ise karşılığında hiçbir şey beklemeden başkalarına katkıda bulunmak isteyen az bulunur insanlar.

Bu yazının konusu aklıma bu sabah sessizce otururken geldi. Yazmamın başka bir nedeni yok.

Karşılık beklemeden vermenin ruhumuz için getirisi o kadar güçlüdür ki panik atak şikâyeti olanlar bile iyileşmeye başlayacaktır. Yeniden hissetme cesaretini ve neşesini yaşayacak ve kuvvetten kuvvete koşacaklardır.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Climbing Journal Mount Rinjani package

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Betül Ziftci dedi ki:

    Yazılarınızı kesinlikle daha sık yazmalısınız o kadar geniş bir dünyaya bakış açısı sağlıyor ki…Çok teşekkürler

  2. İrem Bray dedi ki:

    Sevgili Betül,
    Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir