Sezgiyi Geliştirme ve Travmatik Olaylardan Korunma Yolları

Geçen hafta June-Elleni Laine’in düzenlediği ilham verici bir atölye çalışmasına katıldım. Çalışmanın adı “Sağ Beyin ve Sezgiyi Geliştirme Teknikleri”ydi. Giderken, öğrendiğim dış etkilerden korunma tekniğini sizinle paylaşmamın bu kadar gerekli olacağını bilmiyordum. Ne yazık ki üzerinden birkaç gün geçmeden İstanbul’daki bombalı saldırıda pek çok kişi hayatını kaybetti.

15350669_10154126758446662_6843858158415855546_n

Kendimizi travmatik olayların olumsuz etkilerinden koruyabiliriz.

Sezgi ve Esin

Einstein, “Gerçekten değeri olan tek şey sezgidir,” der. June-Elleni Laine kendisini yaratıcı yazar, ruhsal esinli sanatçı, sezgisel ve yenilikçi eğitimci olarak tanımlıyor. Sezgi kavramını da, bize gelen esini yorumlayabilmemize, yani gelen ruhsal bilgiyi alabilmemize yardımcı olan kişisel bilgeliğimiz anlamında “içsel öğretmen” diye adlandırıyor.

Sezgi ve esin yeteneğimizi beslemek ve geliştirmek için rahat ve açık olmamız gerektiğini biliyorum. Ne var ki çoğu zaman olayların ve kişilerin dengemizi bozmasına izin veriyoruz. İçimizde rahatsızlık duyguları ya da öfke oluşuyor, bu da suçlama ve savunmaya geçme döngülerinin doğmasına yol açıyor. June-Elleni bize, basit bir teknik kullanarak kendimiz için koruma oluşturabileceğimizi öğretiyor.

Yaşadığınız Şehirde Bombalar Patladığında Ne Olur

Bu tekniği özellikle şu anda paylaşmaya karar vermemin nedeni, terör eylemlerinin bireyler ve topluluklar üzerinde psikolojik etkileri olduğunun bilinmesi. Çoğu kişi hafif sıkıntı yaşar, bir grup kişide ise psikolojik ve tıbbi müdahale gerektiren çeşitli semptomlar baş gösterir.

Daha küçük bir grupta ise psikiyatrik rahatsızlıklar görülür ve uzmanlarca tedavi edilmeleri gerekir. Semptomların ağırlığı olay sırasında yakında bulunma, televizyonda ve gazetelerde olayla ilgili haberleri izleme ve okuma süresi gibi etmenlere göre de değişir.

Kendimizi korumak sadece bireysel bir mesele değil aynı zamanda toplumsal bir meseledir de.

Basit Korunma Tekniği

İşte kendimizi hem kişisel hem de topluluk düzeyinde dış etkilerden korumak için kullanabileceğimiz çok basit, kullanımı kolay bir teknik:

  • Rahatlayın, üç enerji merkezinizin farkına varın: boğaz, kalp ve dalak.
  • Niyetinizi, bu üç merkezi taç yapraklarını kapatan bir çiçek gibi kapatmaya yöneltin.
  • Her bir merkeze ayrı ayrı odaklanarak üçünü de kapatın.
  • Kendinizi koruyucu bir katmanla sarmalayın.

Bu adımları uygulamanın dışında televizyon ve gazetelerde olayla ilgili haberleri izlemeye ve okumaya ayırdığınız zamanı da sınırlamanızı öneririm. Özellikle çocuklarınızın böyle zehirli söz ve görüntülere maruz kalmamasına dikkat edin.

Tabii ki bu teknikten eşinizle, çocuklarınızla ve yaşlı anne babanızla yaşadığınız zorlukları yönetmede de faydalanabilirsiniz. Bu teknik daha önce sözünü ettiğim etki alanınıza odaklanmanızı da kolaylaştıracaktır.

Terörizmin etkileri ne kadar sarsıcı da olsa, araştırmalar travmaların ardından gelişmenin ve toplumsal birliğin artmasının mümkün olduğunu gösteriyor. O zaman da sezgi, esin ve yaratıcı çözümler hepimizin lehine olacak şekilde işimize yarayabilir. Hepimiz için dileğim budur.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir