Sınav Kaygısını Yenmenin Yolları Nelerdir?

SINAV KAYGISINI YENMENİN YOLLARI, çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgi alanına giriyor.  Hayatımız boyunca o kadar çok sınav ortamına giriyoruz ki; sınav kaygısının başarımızı destekler hale gelmesini sağlamak hayat başarısı için çok önemli hale geliyor.  Sınav kaygısı o kadar çok insanın yaşamını etkiliyor ki; Milli Eğitim Bakanlığı konu hakkında kişileri bilinçlendirici ve yol gösterici bir broşür hazırlamış.

sınav kaygısı

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı, sınav kaygısı diye ifade edilir. Normal düzeydeki bir kaygı, kişiye; istek duyma, karar alma, alınan kararlar doğrultusunda enerji üretme ve bu enerjiyi kullanarak performansını yükseltme açısından yardımcı olur.  Ancak yaşanan kaygı çok yoğun ise, kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanmasını, dikkatini ve gücünü yapacağı işe yönlendirmesini engeller. Kişi, potansiyelini tümüyle kullanamaz ve istenen performans düzeyine erişemez. Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler; çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştıkları konuları hatırlamakta güçlükler yaşarlar.

Sınav Kaygısının Fiziksel ve Duygusal Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Odaklanma sorunları –  Okuduğunu anlama ve düşüncelerini düzenlemede zorluklar, öğrenilen bilgilerin aktarılmasında güçlük yaşanması, dikkatin sınavın içeriğine değil sınava bağlı olarak yaşanan başka olaylara odaklanması,
  • Zihinsel becerilerin zayıflaması, bilgilerin hatırlanmasının engellenmesi,
  • Fiziksel sorunlar – Mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık), mide şikayetleri, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, hızlı nefes alıp-verme, terleme, titreme, baş dönmesi gibi fiziksel rahatsızlıkların ortaya çıkması,
  • Uyku sorunları –  Huzursuz uyku, kabus görme, aşırı uyku veya uykusuzluk, yorgunluk belirtileri,
  • Yeme alışkanlıklarında değişme (iştahsızlık veya çok yeme),
  • Duygusal belirtiler – Olumsuz düşünme, kolay sinirlenme, kaygı ve korku hali, umutsuzluk, öz güven düşmesi, kendini yetersiz görme, panik duygusu.

Sınav Kaygısının Nedenleri Nelerdir?

Sınav kaygısının nedeni olumsuz düşüncelerimizdir. Olumsuz düşünceler, olumsuz duygulara neden olur.  Başaramayacağına inanmak, aile üyelerinin umutsuzluk aşılayan ‘Sen yapamazsın!’ gibi söylemleri, ya da aile üyelerinin şartlı ve aşırı beklentileri veya hayatımızda yolunda gitmeyen herhangi bir şey, eğer izin verirsek  olumsuz düşüncelere neden olabilir. Sınav için yapılması gereken hazırlık süreci ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamak, destek almamak, bu süreci sabır ve sebatla yürütememeye neden olur.  Çalışma ve öğrenme yöntemleri konusunda bilgi eksikliği, öğrenmede yaşanan zorlukları artırdığı için sınav kaygısını artırır. Fiziksel ve sosyal olarak sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmemek de sınav kaygısının ortaya çıkmasına yol açar. Yani iyi beslenmeyen, spor yapmayan, uykusunu almayan, arkadaşları ve ailesi ile keyifli  zaman geçirmeyen kişiler, sınav kaygısı yaşayabilirler.

Sınav Kaygısını Yenmenin Yolları Nelerdir?

  1. Doğru nefes almayı ve gevşemeyi öğrenerek düzenli olarak bu becerileri çalışmaya başlamadan önce kullanın.  Öğrenme sırasında beynin oksijene ihtiyacı vardır.
  2. Düzenli spor yapın, egzersiz sayesinde daha olumlu düşünebilirsiniz, adrenalin hem rahatlamanızı sağlar hem de stresinizi azaltır.
  3. Düzenli beslenerek beyninizi ve bedeninizi sağlıklı tutmaya özen gösterin.  Çalışmak için enerji ve motivasyona ihtiyacınız vardır.
  4. Uykularınıza dikkat edin. Yorgun bir şekilde çalışmak size hem vakit kaybettirir hem de öz güveninizi azaltır.
  5. Çalışma ve öğrenme yöntemleri ile ilgili her türlü bilgiyi araştırın ve kullanın.
  6. Bu önerileri uygulamakta zorlanıyorsanız veya sakinleşmeniz ve odaklanmanız için yetersiz geliyorsa; benim gibi bir uzmandan yardım almalısınız. Bana bu sayfadaki telefonumdan veya e-posta ile ulaşabilirsiniz.

Ayrıca sınav başarınızı artırarak hayat başarınızın önünü açmayı çok önemsiyorum.  Bu nedenle bilimsel araştırma sonuçlarını kullanabileceğiniz bir şekilde sunduğum bir eğitim programı hazırladım.  Sınav Başarısında Öğrenmeyi Öğrenme isimli bu programı edinmek isteyebilirsiniz.

Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, soru ve geri bildirimlerinizi yazın. Hepsini mutlaka okuyorum ve geri dönüyorum.

 

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. Ercan Caner dedi ki:

    Paylaşım için teşekkürler. Harika bir yazı olmuş.

  2. İrem Bray dedi ki:

    Ercan Bey ilginiz ve desteğiniz için çok teşekkürler. Konuya birçok açıdan yaklaşmaya çalıştım. Sınav kaygısı ile baş etme üzerine hazırladığım bir eğitim programı var. Hazır olduğunda bilgisini size ulaştırmak isterim. Haftalık bültenime üye değilseniz buraya tıklayarak olabilirsiniz.

  1. Şubat 19, 2015

    […] zedelemiş olursunuz.  Birçok ebeveyn alkol, uyuşturucu bağımlılığı, takıntılar, sınav kaygısı, panik atak gibi sorunlar yaşayan bireylerin ebeveynlerinin bu 3 hatayı düzenli olarak […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir