Sorunlarınızı Çözmenin Basit ve Güçlü Formülü

Dalai Lama ülkesinden uzakta, her gün öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya yaşamak zorunda olan bir insan. Kişisel ve dünya sorunlarını çözmek için getirdiği önerileri beni gerçekten çok etkiledi, bu yazıda sizlerle paylaşmak istedim.

sorunlarını meditation

Sorunlarımız bize aşılmaz gelir.  O kadar uzun süredir bizimledirler ki, onlarsız bir yaşam düşünmekte zorlanırız. Çoğunlukla sorunlarımızın kaynağını mecburiyetler, güven arayışı, dış koşullar veya  bir başkası olarak görür, umutsuz ve çaresiz hissederiz.

Bir grup, Dala Lama’ya yüzyılın önemli sorunları ile ilgili fikirlerini sormak üzere bir araya gelmiş. Dünyamızın en önemli sorunları olarak gördükleri konular hakkında şu soruları yöneltmişler:

1) Zenginle fakir arasında artan mesafeyi nasıl kapatabiliriz?
2) Dünyamızı nasıl koruruz?
3) Çocuklarımızı nasıl eğitebiliriz?
4) Tibet gibi baskı altındaki ülkelere ve insanlarına nasıl yardım edebiliriz?
5) İnsanların birbirlerine özen göstermelerini nasıl sağlarız?

Dala Lama tüm soruların sonuncusu altında toplanabileceğini söyledi. ‘Kalbimizde gerçek şefkat varsa çocuklarımız akıllıca eğitilirler, dünyayı koruruz ve fakirlerin ihtiyaçları karşılanır.’ Bunun üzerine grup şu soruyu sordu:

6)Dünya üzerinde sevgi artıyor mu yoksa aynı mı?

‘Benim deneyimim sevginin ARTTIĞI yönünde.’

Dala Lama dünyada sevgi ve şefkatin artması için basit bir alıştırmadan söz etti. Gruptaki herkesin evlerine döndüklerinde bu alıştırmayı olabildiğince çok kişiyle paylaşmalarını istedi. Alıştırma 4 bölümden oluşuyor:

1) Güne başlarken her gün 5 dakika boyunca hepimizin birbirimize bağlı olduğumuzu ve aynı şeyleri (mutlu olmayı ve sevilmeyi) istediğimizi hatırlayalım.
2) 5 dakika boyunca nefes alırken kalbimizi kendimiz için iyi duygularla dolduralım. Nefes verirken aynı güzel duyguları başkaları için hissedelim. İyi duygular hissetmekte zorlandığımız kişileri düşünüp olumlu duygularımızın onları da kapsamasına izin verelim.
3) Gün içinde bu tutumu karşılaştığımız herkes için koruyalım. Karşılaştığımız herkese, en basit işleri yapan kişilerden hayatımızdaki ‘önemli’ kişilere kadar sevdiğimiz ve sevmediğimiz herkese iyi duygularla yaklaşalım.
4) Bu alıştırmayı hayatımızda ne olursa olsun, bize kim ne yaparsa yapsın devam ettirelim.

Meditasyonun Gücü

Burada beni çok etkileyen, sizi de şaşırtacağını düşündüğüm bazı sosyal ve bilimsel çalışmalardan söz edeceğim. Bu çalışmalar yukarıda sözünü ettiğim hem kişisel hem de dünya sorunlarını çözmekle ilgili önerilerin  etkisini gösteriyor.

1993 yılının Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleştirilen bir araştırma çerçevesinde Washington’da 1000 ülkeden 4000 kişi bir araya gelerek suç oranını düşürmek amacıyla meditasyon yapacaklardı. Yani zihinlerini sakinleştirip kendilerini bir önceki videoda anlatılan şekilde başta kendileri için daha sonra da herkes ve her şey için iyi duygularla dolduracaklardı. Bu fikir önce polise komik geldi; ancak araştırmada işbirliği yaptılar ve daha önceki 48 benzer çalışmanın sonuçlarını destekleyen bir sonuç elde edildi (1994, Hagelin JSve arkadaşları) (http://www.hagelin.org/). Meditasyon devam ettiği sürece suç oranı %25 oranında azaldı; proje sona erdiğinde ise tekrar artışa geçti.

Birçok sosyal sorunun yaşandığı Hindistan hapishanelerinde 1990larda müthiş bir iyileşme başladı. Bunu sağlayan Kiran Bedi isimli ilerici hapishane müdürüydü. Bedi 1993 yılında Tihar hapishanesine atandığında 9000’inin yargılanmayı beklediği 10000 kişilik hapishanede koşulları iyileştirme kararı verdi. Tüm bürokratik  ve tehlike içeren engelleri aşarak, suçlulara ve çalışanlara meditasyon yapmanın öğretildiği  bir sistem kurulmasını sağladı.

Meditasyondan Elde Edilen Kişisel Yararlar

Araştırmalar meditasyon yapan kişilerde gözlenen değişimleri şöyle gösteriyor:

  • Beyin fonksiyonları düzene girerken uykular düzenli hale geliyor
  • Öğrenmeyi kolaylaştırırken genelde daha mutlu bir insan olmamızı sağlıyor
  • Kalp hastalığı ile birlikte diğer fiziksel hastalıkları iyi yönde etkiliyor
  • Kronik hastalıkların etkisini azaltıyor, ilerlemesini yavaşlatıyor
  • Yaratıcı ve metodik düşünceyi geliştiriyor
  • Stresi azaltırken stresli durumların etkisini hızla atlatmayı sağlıyor
  • Çevreden etkilenmeden detaylara odaklanma becerisini iyileştiriyor

En ilginci ise, araştırmaların beynimizin 5 duyumuzu içeren fiziksel bir bağ kurmadan başka beyinleri etkileyebildiğini gösteriyor olması.

Nasıl mı?  Duymaya hazırsanız söylüyorum:  Bir toplulukta yaşayan kişilerin sadece %1’i her gün meditasyon yaptığında yaşadıkları topluluk üzerinde, anında, ölçülebilir, anlamlı bir etkileri oluyor. Dala Lama’nın önerilerinin neden işe yaradığını bu araştırmaların sonuçları açısından değerlendirdiğimizde daha iyi anlayabiliyoruz. Kısaca sevgi ve şefkat insandan insana dokunmadan bulaşabiliyor.  Herkesi bu bulaşıcı iyilik salgınına katılmaya davet ediyorum 🙂 

Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, soru ve geri bildirimlerinizi yazın. Hepsini mutlaka okuyorum ve geri dönüyorum.

Hagelin JS1; Orme-Johnson DW; Rainforth M1; Cavanaugh K1; Alexander CN1; Shatkin SF1; Davies JL2; Hughs AO3; Ross E4“Effects of Group Practice of the Transcendental Meditation Program on Preventing Violent Crime in Washington, D.C.: Results of the National Demonstration Project, June–July 1993”, D.C.Institute of Science, Technology and Public Policy Technical Report 94:1, 1994. Social Indicators Research (vol 47 issue 2: 153-­201, 1999)

Fotoğraf: momo
Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)  via Flickr

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir