Vajinismus Tanımı Belirtileri ve Tedavisi

Bu yazımda, kadının isteğine rağmen, vajinasının iradesi dışında kasılması ile penisin girişine izin vermemesi olarak bilinen vajinismus hastalığının tanımı, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler veriyorum.

cinsel birleşme problemleri cinsel rahatsızlık online danışmanlık online terapi parmak egzersizleri vajinismus vajinismus belirtileri vajinismus ne demek vajinismus nedir vajinismus tedavis

Kaygı Bozukluğu veya Cinsel İlişki Fobisi

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği‘nin tanımına göre; ‘Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış kısmının üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması ve bu kasılmalara, girişe ilişkin ağrı korkusu ve kaygıların eşlik etmesidir.’

Bu hastalığı yaşayan kadınlar genellikle ön sevişmeden keyif alırlar, ancak cinsel birleşme ile ilgili çok yoğun bir korku yaşarlar. Kasılmalara eşlik eden bu korku nedeniyle hastalığa ‘kaygı bozukluğu’ veya ‘cinsel ilişki fobisi’ gibi isimler de verilir.

Çift birleşme noktasına geldiğinde kadının vajinası refleks olarak kasılır. Bu, elimiz ateşe değdiğinde hemen düşünmeden çekmemiz, doktor dizimizde bir bölgeye vurduğunda ayağımızın kendiliğinden ileriye gitmesi, korktuğumuzda kalp atışlarımızın kendiliğinden hızlanması gibi kişinin kontrolü dışında gelişen bir durumdur.

Bazı hastalarda vajinal kaslar penisin girişini tamamen engeller, bazı durumlarda ise birleşme yoğun bir acı ile gerçekleşir veya penisin sadece ucu girebilir.

Vajinismus Belirtileri

Bu hastalığın etkisi altında olan kişilerde, hastalığın ağırlık derecesine göre kasılmalar sadece vajina ile sınırlı olmayabilir; çeneden ayak parmaklarına kadar birçok kas ta kişi farkında olmadan kasılıyor olabilir.

Ayrıca kasılmalara sıklıkla bazı davranışlar eşlik eder. Bunlar arasında partneri elle veya bacakla itme, ağlama, bacakları kapatma, genital bölgeye penisi yaklaştırmama, kalçayı kaçırma, çığlık atma, titreme, bulantı hissi sayılabilir, hatta kusma ve bayılma gibi somatik tepkiler bile görülebilir.

Birçok vajinismus hastasında vajinaya yönelik bir iğrenme ve bilmek istememe, yokmuş gibi davranma hali vardır. Bu kişiler smear testi, jinekolojik muayene yaptıramazlar.

Tanı Nasıl Konur?

Vajinismus hastalığının kesin tanısı, duyarlı, bu konuda bilgili ve deneyimli bir jinekolog tarafından yapılmalıdır. Süresi yarım dakikadan kısa süren bu basit değerlendirmede hiçbir alet kullanılmaz. Bu değerlendirmenin amacı kızlık zarı veya vajina ile ilgili yapısal bir problemin olup olmadığını ve vajinismus hastalığının derecesini saptamaktır. Organik bir neden yoksa hasta hemen psikoloğa yönlendirilmelidir.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus problemi doğuştan gelen veya sonradan gelişen yapısal nedenlere bağlı gelişmiş organik bir problem olabilse de hastaların %90’ında sorun psikolojiktir.

Bu hastalığın temelleri belki ailede kuşaklar öncesinden atılmıştır. Kız çocuğu doğduğu andan başlayarak ailesinin cinsel ve sosyal değerlerini, prensiplerini içselleştirmeye başlar. Bu o kadar güçlü bir etkidir ki kişi bilinç düzeyinde ailesine isyan ediyor olabilir, bu değerleri dışsal olarak red bile ediyor olabilir; ama gene de bilinç dışında bu değerler onu etkilemeye devam eder.

Aile büyüklerinden, aile hikayelerinden gelen bu etkilerin dışında cinsellik hakkında yanlış, eksik veya abartılmış inanışlar kişinin fantazi dünyasında gerçek dışı imgelerin oluşmasına ve buna eşlik eden kaygının ortaya çıkmasına yol açabilir. Örneğin bu hastaların birçoğu cinsel organlarının küçük, penisinse çok büyük olduğuna ve acı vereceğine inanırlar.

Bu hastalığın temelinde kadın cinselliğine değer vermeyen, cinselliği bir haz kaynağı değil de bir günah olarak yorumlayan, cinselliğin yaşanmasına birçok sınır koyarken konuşulmasını bile hoş görmeyen bir kültür vardır.

Bunlar arasında kız çocukları büyütülürken sık sık kullanılan kızlık zarının korunmasına yönelik uyarılar, namusla ilgili korkutucu olabilen tehditler veya deneyimler vardır. İlk gece ile ilgili korkulu ve abartılı hikayeler de genç kızları çok etkiler.

Dişinin cinselliğinin baskı altında tutulduğu bu tablonun diğer yüzünde kışkırtılan ve tatmin olamayan bir erkeklik vardır. Tecavüz taciz, ensest gibi cinsel istismar olaylarının arkasında gene vajinismusa zemin hazırlayan aynı kültürel ögeler vardır.

Fiziksel şiddete maruz kalma, doğum izleme ve korkma, aile üyeleri veya arkadaşlarla ilgili cinsel sahnelere erken yaşta tanık olma, pornografik film izleyip tiksinme gibi nedenler de vajinismusa yol açabilir.

Vajinismusu ortaya çıkaran diğer bir neden de ne yazık ki duyarsız, konu hakkında bilgisiz jinekologların yarattığı travmalardır. Bu yüzden mümkünse jinekolog seçiminde çok dikkatli bir araştırma yapmak, hasta memnuniyetini birkaç kişiden duymak, doktorun hastalara karşı tutumu hakkında bilgi almak yerinde olur.

Vajinismus Tedavisi

Organik sorunların neden olduğu vajinismus, ilaçlarla ve cerrahi yöntemlerle çözülebilir.

Kültür kökenli psikolojik vajinismusun tedavisi, hastanın ve eşinin katılımı ile gerçekleşen cinsel terapi seanslarını gerektirir. Eşin katılımı mümkün değilse yalnızca hasta ile çalışılarak ta sonuç alınabilir. Ancak genel olarak eşin tedavi sürecine aktif katılımının iyileşmeyi hızlandıracağını söyleyebiliriz.

Cinsel terapinin amacı kadının kasılma, acı, kaçınma, korku gibi olumsuzluklar yaşamadığı, çiftin haz aldığı, doyumlu bir cinsel yaşama ulaşmasını sağlamaktır.

İlk seanslarda hastalıkla ilgili bilgiler paylaşılır; çiftin cinsel sağlıkla ilgili yanlış inançlarının düzeltildiği, cinsel organlar ve cinsel fizyolojiyle ilgili doğruların aktarıldığı cinsel eğitim verilir. Sonrasında Kegel, ayna ve parmak egzersizleri gibi egzersizlerle, aşama aşama kasılma ve cinsel birleşmeyle ilgili korkular aşılır.

Birkaç görüşmede iyileşen vajinismus hastaları olduğu gibi, uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyan hastalar da vardır. Konuyla ilgili yanlış uygulamalar, örneğin sadece penisin vajinaya girmesine odaklanan, kadının duygusal süreçlerini hiçe sayan yöntemler kaygı vericidir ve kadının ruhsal dünyasında yeni travmalar yaratarak iyileşmesini geciktirebilirler.

Kimler Risk Altında

Vajinismus bir geleneksel kültür hastalığıdır. Batı ülkelerinde vajinismus hastalarının cinsel tedavi merkezlerine başvuru sıklığı %1-6 arasında değişirken Türkiye’de %70’ler civarındadır. Kuşaklar arasında aktarılan cinselliğe dair bilgi ve eğitim toplumun ve kültürün etkisi ile şekillendiğinden, vajinismus sorununu her yaştan, her eğitim seviyesinden, her ekonomik düzeyden, kırsal veya kentli her kadın yaşayabilmektedir.

Tedavi Ekibinin Üyesi Olarak Anlayışlı, Sevecen Eş

Sıklıkla vajinismus hastalarının eşleri bilgileri olmadığı için bu durumu hastalık olarak algılamazlar; kendileri ve birliktelikleri açısından başka sorunlara neden olan duygu ve davranışlar sergileyebilirler .

Bazı eşler reddedilmişlik duygularıyla kırılıp, alınabilirken bir yandan da kendilerini yetersiz hissedip cinsel isteksizlik ve sertleşme sorunları yaşayabilirler. Bazı eşlerse, belki de aynı nedenlerle aşırı anlayışlı ve sabırlı olurlar, çözüm arayışını zamana bırakırlar. Bu süre o kadar uzayabilir ki, çiftin seneler boyu sınırlanan cinsellikleri sonucu evlilikleri aseksüel hale gelir. Bu çiftlerde başvuru vajinismus sorununu yaşayan kadının zoruyla gerçekleşir.

Diğer bir eş tipi de sorunu kabul etmeyen, sürekli sinirli, gergin ve anlayışsız, hasta eşine karşı sözel ve fiziksel şiddet uygulayabilen, suçlayıcı, küçümseyici davranışlar gösterebilen eş tipidir. Bu tutum tam da vajinismusa neden olan ataerkil yaklaşımla örtüştüğü için tedavi sürecini zorlaştırır, kadının bağımsızlık derecesine göre evlilik ya mutsuz, tatminden uzak, mesafeli bir ilişkiye ya da boşanmaya doğru gider.

Tedaviyi Geciktirmeyin

Cinsel konuların tabu olması nedeniyle vajinismusta tedaviye başvuru gecikebilmektedir. Evliliğin ilk gecesinde net bir biçimde ortaya çıkan bu hastalığın tedavisi için, eşinizle aranızda büyük bir sorun haline gelmesine fırsat vermeden bir an önce yardım almanızı tavsiye ederim. Mutlu bir cinsel yaşam sağlıklı bir evlilik için çok önemlidir.

Aşağıdaki yorum bölümüne düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, soru ve geri bildirimlerinizi yazın. Hepsini mutlaka okuyorum ve geri dönüyorum.

Fotoğraf: Luis Alejandro Bernal Romero
Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) via Flickr

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir