Yedi Adımda Can Sıkıntısı ile Başa Çıkma

Can sıkıntısı, işlevsel bir duygudur! Ortamınızda ilgi çekici, doyurucu ve zevkli bir şey kalmadığını gösterir. Sizi yenilik aramaya sevk eder. Burada bahsedeceğim stratejiler, can sıkıntısı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Can sıkıntısı hissetme eğiliminizi değerlendirmek isterseniz  aşağıda can sıkıntısı ile ilişkinizi ölçecek bir test bulabilirsiniz.

Yedi Adımda Can Sıkıntısı ile Başa Çıkma

Can sıkıntısı, işlevsel bir duygudur! Ortamınızda ilginizi çeken, doyurucu ve zevkli bir şey bulamadığınzıı gösterir. Sizi yenilik aramaya sevk eder.

Can Sıkıntısı İle Başa Çıkma

İnsanlar can sıkıntısı ile başa çıkmak için çoğu kez bağımlılık oluşturan davranışlara yönelirler. Bir içki içmek, bir sigara yakmak, televizyonu açıp ya da İnternet’e girip açık saçık program ya da videolar izlemek bunlardan birkaçıdır.  Bağımlılık can sıkıntısı ile karşılaştırdığımızda çok daha büyük bir sorundur.  Bildiğimiz gibi bütün bağımlılıklarda kontrol kaybı duygusu vardır.  İçten içe  hayatımızı boşa harcadığımızı ve değerli ilişkilerimize zarar verdiğimizi biliriz.

Sıkılmanın iyi tarafı, bunu kendinizi daha iyi anlamak için kullanmayı öğrenebilmeniz ve can sıkıntısı ile başa çıkma becerinizi çalışarak geliştirebilecek olmanızdır. Kendinizi gözlemleme ve farkındalığın bu konuda önemli bir rol oynadığını göreceksiniz.  İşte yedi strateji:

1) Üç liste yapın, birine geçmişte yapmaktan zevk aldığınız şeyleri, diğerine şimdi zevk aldığınız şeyleri, üçüncüsüne de gelecekte yapmaktan hoşlanabileceğiniz şeyleri yazın. Bu listeleri her gün gözden geçirin ve her birine tepkinizin nasıl değiştiğini kaydedin. Her gün bu listelerden üç madde seçip yapın.

2) Bir liste daha hazırlayın. Bu seferki de üzerinde hayal kurmaktan hoşlanacağınız, ilginizi çeken konularla ilgili olsun. Sıkıldığınız zaman bilerek hayal kurmaya başlayın; böylece sıkıcı bir durumda planlı bir şekilde ara verip kısa bir süre hayallere daldıktan sonra tekrar işinize dönebilirsiniz. Bu konular arasında Olimpiyatlarda madalya kazanmak, Hoolywood yıldızı olmak, dünya turuna çıkmak, ölmeden önce yapmayı öğrenmek istediğiniz şeyler olabilir.

3) Bu listedeki maddelerden bazılarını gerçekleştirmek için harekete geçin ama yine bu listedeki maddelere tepkinizin zamanla nasıl değiştiğini de kaydedin.

4) Dışarı çıkıp gerçek dünyada insanlarla zaman geçirin, yeni insanlarla tanışın. Tabii ki bir mağarada ya da bir petrol kulesinde yaşıyorsanız bu mümkün olmayabilir. İnternet’te geçirdiğiniz süreyi sınırlayın. Sosyal medya kullanımı kısa vadede sıkıntıya çözüm olsa bile bağımlılık yapan bir etkinliktir ve gerçek arkadaşlığın yerini tutmaz.

5) Spor yapmaya ya da izlemeye başlayın. Paten yapmak, resim çizmek, kilden heykel ya da çömlek yapmak, fotoğrafçılık, yapboz yapmak ya da film seyretmek gibi size çekici gelen hobilere odaklanın.Doğada vakit geçirin, ilham almak için doğayı gözlemleyin.

6) Eğlenmek için kitap okuyun.

7) Hayallerinizi, fikirlerinizi, gün boyu yaşadığınız olayları yazdığınız bir günlük tutun, sıkıcı olayları bile yazın. Arzularınızı, amaçlarınızı, duygularınızı kaydedin. İsterseniz, bir blog ya da vlog oluştup kendinizi dünya ile paylaşın.

Sıkılıyorsanız Bu Testi Yapın

Ne kadar can sıkıntısı hissetme eğiliminiz olduğunu öğrenmek ister misiniz? Teste gitmek için buraya tıklayın.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Y.Kenan Geben dedi ki:

    gerçekten hayatın içinden, günlük hayatta insanların yaşadığı konulara değiniyorsunuz.. her konuyu okuyup takip ediyorum ve bişeyler buluyorum kendimden..
    teşekkürler;)

  2. İrem Bray dedi ki:

    Kenan Bey,
    Destekleyici geribildiriminiz için çok teşekkür ederim. Bir tarafta akademik bilgi var, diğer tarafta günlük yaşamın içinde deneyimlediğimiz sorunlar. İzleyenlerim için bu ikisi arasında bağlar kurup bilgiyi anlaşılması ve kullanılması kolay hale getirmeyi hedefliyorum. Varlığınızdan haberdar olmak, yolda birlikte ilerlediğimizi bilmek güzel.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir