Kardeş Çatışmaları ve Çözümler

Bu yazıyı ben yazmadım.  İki çocuk annesi olan Arzu, kendi deneyimlerini de kullanarak kardeş çatışmaları hakkında bu yazıyı gönderdi.  Arzu kim mi? Son zamanlarda Türkiye’nin farklı bölgelerinden bir grup dinamik aile danışmanına süpervizyon veriyorum. Danışanlarımdan bazılarını onlara yönlendirebilmek gerçekten bir ayrıcalık. Grubu bu sayfaya yazılarıyla katkıda bulunmaya davet ettim. Mersin’de yaşayan Arzu Sevgi, hemşire olarak kariyerini aile danışmanlığı konusunda eğitim alarak geliştirdi.

Biz ebeveynleri zorlayan durumlardan biri de kardeş çatışmaları.  Eğer iki ya da daha çok çocuğumuz varsa onlar arasında yaşanan çatışmalar bazen bir oyuncak için olabileceği gibi bazen de fikir ayrılıkları yüzünden yaşanabilir. Birinin istediğini diğeri istemez veya her biri kendi haklılığını ispatlamaya çalışır ve durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Peki biz büyükler bu çatışmaları nasıl yönetebiliriz?

kardeş çatışmaları ve çözümler

Konu kardeş çatışmaları ise büyük çocuklarınıza küçük kardeşini idare etme konusunda haksızlık etmeyin ve küçük çocuklarınıza daha toleranslı davranmayın. Yaşları birbirlerinden farklı olabilir ama unutmayın her biri sizin çocuğunuz.

Kardeş Çatışmaları Zorlayabilir Ama Çaresiz Değilsiniz

Kardeş çatışmaları biz ebeveynler için zorlayıcı olabilse de çatışmalar çocuklarımızın gelişimi için yararlı.  İşte size kardeş çatışmaları ile ilgili hayatınızı kolaylaştırıcı öneriler:

1- Çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılarken eşitlikçi davranmaya dikkat edin. Kıyafet, oyuncak, okul ihtiyaçları, yiyecek-içecek konusunda ve sevginizi gösterme konusunda tüm çocuklarınıza eşit muamele etmek aralarında oluşacak kıskançlık duygusunun önüne geçecektir. Onları herhangi bir konuda takdir ederken bile eşitliği gözetmeye çalışın.

2- Anlaşamadıkları bir konu olduğunda sorunun ne olduğunu belirleyin ve her birinin bu sorun ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlayın. Sakin ve tutarlı davranmaya çalışın.

3- Birbirlerini suçlamak yerine yaşanan durumdaki kendi sorumluluklarını düşünmelerini isteyin. 4- Paylaşma, hoşgörü, saygı gibi kavramları küçük yaşlarından itibaren çocuklarınıza aşılayın. Bunlara dikkat ettiklerinde ne kadar mutlu olduğunuzu onlara gösterin.

5- Sen dili yerine ben dili kullanmayı çocuklarınıza da öğretin. Örneğin kardeşine; “Sen oyunun kurallarına uymuyorsun” diyen çocuğunuza “Oyunu kurallarına göre oynamadığın zaman haksızlık olduğunu düşünüyorum” demeyi öğretin.

6- Aile içinde kendi konuşmalarınıza, iletişim şeklinize ve ses tonunuza dikkat edin. Unutmayın çocuklar bizi yansıtan birer ayna gibidir. Kendi sorun çözme becerilerinizi de gözden geçirin.

7- Uzlaşamadıkları konu her neyse, önemli olanın haklı ya da haksızı bulmak değil adil bir çözüm bulmak olduğunu vurgulayın.

8- Eğer birbirlerine karşı çok öfkelilerse bir süre ayrı yerlerde durup sakinleşmelerini sağlayın.

9- Büyük çocuklarınıza küçük kardeşini idare etme konusunda haksızlık etmeyin ve küçük çocuklarınıza daha toleranslı davranmayın. Yaşları birbirlerinden farklı olabilir ama unutmayın her biri sizin çocuğunuz.

10- Her sorun yaşadıklarında olaya hemen müdahale etmeyin ve kendi aralarında sorun çözebilme yeteneklerini geliştirmelerine fırsat tanıyın. Birbirlerine zarar vermediklerinden emin olun.

11- Onlara kendi çocukluğunuzdan örnekler verin ve kendi kardeşlik hikâyelerinizi anlatın.

12- Kardeşliğin güzelliklerini keşfetmelerine yardımcı olun ve aynı çatı altında yaşadıkları zamanların ne kadar özel ve değerli olduğunu anlatın.

Ben de Arzu’nun bu güzel önerilerine anne baba arasındaki çatlak kardeşler arasında yarığa neden olur bilgisiyle katkıda bulunayım. Yani çift olarak sorunlarınız çocuklarınıza ne kadar yansırsa kardeş ilişkileri de o kadar kötü olabilir. Yeri gelmişken süpervizyonun danışmanlık veren her düzey uzmanın ihtiyacı olduğunu hatırlatıp Süpervizyon  Grubumuzun yeni katılımcılara açık olduğu bilgisini de vermiş olayım.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir