Bebek Büyütmek İçin Bir Köyünüz Yoksa

Eğitim ve Süpervizyon Grubumuzdan Aslı Dağdelen’in,  yalnız bebek büyütmek zorunda kalan ebeveynler için yazdığı ‘Bebeğinizi Büyütecek Bir Köyünüz Yoksa’ başlıklı yazısını paylaşıyorum:

“Bir bebek büyütmek için bir köy gerekir.” diyen atalara hak vermemek elde değil. Bebeğimizi büyütürken ruh ve beden sağlığımızı koruyabilmek için gerçek anlamda desteklenmeye ihtiyaç duyarız.

Geceleri uykusuzluk, hastalık nöbetlerini devralan eşler, daraldıkça eşinizle, dostlarınızla baş başa vakit geçirmeniz için bebeğinize bakabilecek büyük anne ve dedeler, parka bahçeye çıkaracak halalar, dayılar hiç de fena olmazdı. Ama hayat her zaman, herkese aynı konforu sunmaz.

Bebeğinizi Büyütecek Bir Köyünüz Yoksa

“Bir bebek büyütmek için bir köy gerekir.” diyen atalara hak vermemek elde değil. Bebeğimizi büyütürken ruh ve beden sağlığımızı koruyabilmek için gerçek anlamda desteklenmeye ihtiyaç duyarız.

Göçmenseniz bebeğinizi büyütürken desteklenme ihtiyacınız daha da çok artar. Çünkü sadece yardım ihtiyaçlarınız konusunda değil, duygularınızı paylaşmak konusunda da yalnız hissedebilirsiniz. Bebeğinizin en güzel anlarını, ilklerini, sizin mutluluğunuzu, gururunuzu paylaşabileceğiniz kimselerde yoktur. Ya da siz yok zannedersiniz:)

Konuya bu şekilde bakınca kendinizi ne kadar da mağdur hissettiniz değil mi? Kendinize içinizden geldiği kadar acıdıktan sonra kolları sıvamanız gerekli. Çünkü bir bebeğin bu dünyada ihtiyaç duyduğu yegane kişiler sağlıklı ebeveynleridir. Diğer kişiler ebeveynlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilirler ancak.

Bir şekilde şimdiye kadar mümkün olmamışsa ve bir yetişkin benliğine sahip olamamışsak, bu şimdi bebeğimizin bir armağanı olarak karşımızda duruyor hadi onu alalım.

Öncelikle evde bir ekip olarak işleri paylaşmak işimizi kolaylaştıracaktır. İş bölümünü ne kadar ayrıntılandırır ve yazılı hale getirirsek planlamak ve yönetmek o kadar kolaylaşır.

Yapmamız gereken en önemli diğer şeyse beklentilerimizi düşürmek, bebekten önceki konforumuzdan vazgeçmek (temizlik, düzen, yemek çeşitliliği gibi), önceliklerimizi doğru planlamak, olmayanlar için elimizden gelenin en iyisini yapmış olmanın vicdan huzuruyla uyumak.

Tüm bunlara rağmen yorgun olacaksınız elbette. Bunun için bütün bu yorgunlukların geçeceğini sık sık kendinize ve birbirinize hatırlatmanız çok önemli.

Destek istemek çoğu kişiye en zor gelen şey. Bazılarımız için yetersizliğin ifadesi, mükemmelliğin kaybı, kimimiz için belki bir güvenlik sorunsalı. Ama kendi seçimlerimize güvenemeyeceksek kime güvenebiliriz ki? İlk başlarda ‘bu yaştan sonra dost edinmenin zor olacağını’ düşünebilirsiniz ama deneyimledikçe fark edeceksiniz ki kök ailelerden uzakta olan herkesin ihtiyacı samimi bir paylaşım ve karşılıklı destek.

Şimdi kendi köyünüzü kurmanın vakti.

Aile Danışmanı Sosyolog Aslı Dağdelen

Aslı Dağdelen’le birlikte Ekim 2019’dan itibaren katılabileceğiniz ‘Yurtdışında Yaşayan Türkler İçin Psikolojik Destek Grubu’ hazırladık.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir