Duygusal Zekayı Geliştiren Bilinçli Öğretmenler – Gününüz Kutlu Olsun!

Öğretmenlerimiz ve eğitim hayatımız! En değerli kaynağımızı da onlarda bulduk en büyük travmalarımızı da… Eğitim ortamlarında o kadar çok zamanımız geçiyor ki bir öğretmenin bir çocuk üzerindeki etkisi herhangi bir yetişkine göre çok daha fazla. Öğretmenler gününü kutlarken sınıf ortamında öğretmenlerin duygusal zekayı nasıl geliştirebileceklerini araştırdım.

Duygusal Zekayı Geliştiren Bilinçli Öğretmenler – Gününüz Kutlu Olsun

Kişinin kendini motive edebilmesi, stresli durumlarda duygularını düzenleyip düşünme becerisini koruması, umutlu olması, empati kurması, dürtülerini kontrol edebilmesi duygusal zekayı gösterir.

Duygusal zeka nedir, neden önemlidir?

Duygusal zeka hayat başarısını belirleyen, özellikle kişinin kendisiyle ve diğerleriyle ilişkisini etkileyen bir özellik. Beş alandan oluşuyor: Kendilik farkındalığı, kendini denetleme, motivasyon, empati ve sosyal beceriler.

Yani kişinin kendini motive edebilmesi, stresli durumlarda duygularını düzenleyip düşünebilmesi, umutlu olması, empati kurması, dürtülerini kontrol edebilmesi duygusal zekayı gösteriyor.

Bilinçli Öğretmenin Duygusal Zekayı Geliştiren Tutumları

Kişisel yetkinlik geliştiren öğretmen tutumları ve sınıf yönetimi hakkında daha önce yazmıştım. Karşılaştırmak yerine kendine yönelik gelişmeyi ve sınıf içi işbirliğini öne çıkaran tutumların öneminden söz etmiştim.

Öğrencilere sevgi ve şefkatle yaklaşmak, yaşlarına ve ihtiyaçlarına uygun şekilde onlara yakınlık göstermek okula severek gelmelerini sağlar.

Öğrenciler sevdikleri öğretmenin dersini daha kolay çalışırlar ve o derslerden daha başarılı olurlar.  Bunun nedeni kendilerini onaylanmış, anlaşılmış ve rahat hissetmeleridir. Bunlar duygusal zekayı arttıran faktörlerdir..

Öğretmenler öğrencilerinin günlük tutmalarını destekleyebilirler. Böylece kendilik farkındalıkları gelişir.

Eğlenceli ve yaratıcı aktiviteler duygusal zekayı geliştirir.  Örneğin rol alma ile gelişen empati sayesinde, zorbalık ortadan kalkar.

Rol Modeli Olmak

Her ne kadar yetişkinler ‘Yaptığımı değil söylediğimi yap’ deseler de insan doğası gereği gördüğünü benimser.

Duygularınızı, kırılganlığınızı dile getirmeniz, stres altında sakin kalma beceriniz ve yöntemlerinizi paylaşmanız, çözüm sürecinize öğrencileri ortak etmeniz onların da bu becerileri  hem sınıf ortamında hem de hayatlarının diğer alanlarında kullanabilmelerini sağlar.

Tekerlekli Sandalyede Öğrenci

Engelli bir öğrencinin okulda ve sınıfta olması o ortamı paylaşan herkes için duygusal zeka gelişimi açısından çok büyük bir şanstır.

Böyle farklı deneyimler yaşayan bir arkadaşları olması sayesinde kendilerinden farklı ve dezavantajlı kişilerle sağlıklı ve yapıcı ilişkiler kurmayı öğrenirler.  ‘Ben de hasta olur muyum?’ gibi kaygılarının konuşulması sayesinde daha yüksek bir duygusal zekaya ve daha güçlü bir psikolojik yapıya sahip olurlar.

Sevgili Öğretmenlerimiz iyi ki varsınız! Atatürk’ün dediği gibi, yeni nesil sizin eseriniz olacak. Saygıyla.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:K.W. Barrett

Bu videonun ses kaydını buradan dinleyebilirsiniz.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir