Yeni Yıl Kararları ve Kararları Hayata Geçirme Rehberi

Yeni bir yıla adım atarken çoğumuz güzel kararlar alırız. Ancak bu yeni yıl kararlarını uygulamayı başaranlarımız azdır.  Bu yazımda dostlarınız, aileniz ve sizin için bazı önemli karar önerilerim olacak. Sevdiklerinizle mutlaka paylaşmanızı öneririm.  Biraz uzun gibi görünse de tüm sene boyunca elinizin altında bulundurun, size ilham verecek, yol gösterecek birçok nokta taşıyor.  Ayrıca size bu yeni yıl kararlarını hayata geçirebilmeniz için de bir rehber hazırladım.
Hepimiz hayatımızı daha iyi yaşamak istiyoruz. Aynı davranışlar aynı sonuçları doğurur. Bu önerileri uyguladığınızda hayatınız daha iyi olur.

Yeni yıl kararlarınızın arasında sigarasız, kitaplı, güvenli, borçsuz bir hayat için adımlar atmak olsun.

Yeni yıl kararlarınızın arasında sigarasız, kitaplı, güvenli, borçsuz bir hayat için adımlar atmak olsun.

Yeni Yıl için Kararları İçin Önerilerim

İşte yeni yılınızı harika bir yıl olarak geçirebilmeniz için en fazla önerdiğim ilk 10 karar:

1. Yeni yıla girerken yeni kararlar almak yerine geçen yılı gözden geçirin! Ailenin her bireyi, geçen yıl boyunca yapmayı başardıkları bir iki şey hakkında konuşsun. Örneğin beş yaşındaki çocuğunuz okumaya başlamış ya da büyük çocuğunuz araba kullanmayı öğrenmiş olabilir. Kendi kendinize gelecekte yaptığınız bir şeyi bırakmaya söz vereceğinize geçmişteki olumlu şeylere odaklanın. 

2. Her gününüze denge ve sağlık katmaya söz verin. Yeni yılda hayatınıza rahatlama anları serpiştirin. Çocuklarınızın televizyonda, film ve müziklerde neler gördüğü ve duyduğu ile ilgilenin. Çocuklarınızla “içerik” konusunda konuşun. Cinsel istismar içeren internet sitelerini, müzik ve videoları filtreleyerek siz onlarla ilgilenecek durumda olmadığınızda da çocuklarınızın güvende olmasını sağlayın. Ailenize verdiğiniz değeri, mola vermeye, rahatlamaya ve kendinize bakmaya zaman ayırarak gösterin. Ailenize örnek olun! 

3. Sevginizi, ilginizi, takdirinizi gösterme, özür dileme, affetme ve affedildiğinizde bunu kabul etme konularında daha açık olun. Bütün bunlar sevgiyi, iyi niyeti, öz güveni geliştirir, şiddet ve saldırganlık ihtimalini ve olumsuz, yıkıcı söz ve davranışları azaltır. 

4. Kendilerinden neler beklendiğini açıklayarak çocuklarınız için sınırlar belirleyin, beklentilerinize uyduklarında da bunun farkına vardığınızı gösterin. Başarılarını onlarla birlikte kutlayın. Vurmayın, tokat atmayın, dövmeyin. Çocuklarınız sizi taklit ederler ve başkalarına vurmanın kabul edilebilir bir şey olduğunu düşünebilir, ergenlik çağına geldiklerinde onlar da size vurabilirler. Başkalarının kendilerine vurmasını doğal karşılayabilir, yetişkinliklerinde kendilerine zarar verici davranışlar gösterebilirler.

5. Sigaranın olmadığı bir hayat varedin. Çocuklarınıza tütünsüz, dumansız bir ortam sunun. Duman altı olmak kulak enfeksiyonu, göğüs enfeksiyonu ve hatta Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini arttırır. Sigara içiyorsanız bırakın. Çocuğunuzun sizi sevdiğini ve taklit edeceğini unutmayın. Sigara içmek öldürür. Siz sigara içiyorsanız çocuklarınız da büyüdüklerinde sigara içebilirler. Ya da muhtemelen sizin bir ya da belki her iki bacağınızı birden kaybettikten sonra bronşitten ölmenize tanık olabilirler. Evinizi ve arabanızı dumansız bölge haline getirin. 

6. Ailece kitap okuyun. Çocuğunuza altı aylıktan itibaren her gün kitap okuyun. Çocuklara kitap okumak onlara iletişimin önemini gösterir ve onları kitap okuyan bireyler olmaya teşvik eder. Ayrıca, çeşitli meseleleri tartışmak ve çocuğunuzun kafasında neler olduğunu öğrenmek için de fırsat yaratır. Çocukları olmayan çiftler bile, gazete, dergi ve kitaplarda ya da internette karşılaştıkları bilgileri eşlerine yüksek sesle okuyarak paylaşabilirler. 

7. Arabaya her binişinizde emniyet kemerinizi bağlamaya ve motosiklete binerken kask takmaya özen gösterin. Alışkanlıklarınıza ters geliyor olabilir, ama testler hayat kurtardığını gösteriyor. Arabada herkesin her seferinde kemerini bağladığından emin olun ve çocukları arka koltukta, yaşlarına uygun çocuk koltuklarında oturtun. Bisiklet süren, paten kayan ve kaykaya binen herkesin kask takması ve gerekli diğer koruyucu spor malzemelerini kullanması gerekir. 

8. Evinizi çocuklara göre düzenleyin. İşinizi inşallaha bırakmayın, çocuğunuz sizin ilaçlarınızı yutup hastanelik olursa suçlusu siz olursunuz. Üstünüze düşeni yapmamışsınız demektir. Çocuğun göz hizasından bakarak sistematik bir şekilde oda oda gezip, emekleyen meraklı bebeğinizi ya da yuvaya giden çocuğunuzu bekleyen bütün tuzakları bulun ve ortadan kaldırın. Zehirli maddelere, küçük nesnelere, keskin, sivri köşe ve kenarlara, bıçaklara, silahlara ve düşülebilecek yerlere dikkat edin. 

9. Beslenmeye dikkat edin.  Beslenme, çocukların büyüme, gelişme ve öğrenme sürecinde büyük fark yaratır. İyi beslenme bir denge işidir. Her öğünde çeşitli besin gruplarından yiyeceklere yer verin. Yiyeceklerin taze ve işlenmemiş olmasına dikkat edin, örneğin tam tahıl ekmekleri ve kahvaltılık tam tahıl gevrekleri, taze meyve ve sebzeleri tercih edin. Salatası, yöresel zeytinleri ve zeytinyağı ile geleneksel Türk mutfağı dünyanın en iyi beslenme şekillerinden biridir. Ninenizle dedenizin büyürlerken beslendiği gibi beslenirseniz iyi bir başlangıç yapmış olursunuz. 

10. Borçtan kurtulun. Geçen yıl para konusu hayatınızda büyük bir stres kaynağı olduysa, bu yılı mali durumlarını kontrol altına almaya ayırma kararı veren milyonlarca Türk vatandaşına siz de katılın. Bunu yaparsanız, bu kararınızın karşılığını, önümüzdeki yıl boyunca bir değil birkaç kere alırsınız. 

Yeni Yıl Kararları ve Hayata Geçirme Rehberi

Hayatınızı daha iyi bir hale getirme konusunda ciddiyseniz, işte size kararlarınızı nasıl uygulayabileceğinize dair bir rehber: 

1. Bir Aile Toplantısı Düzenleyin 
Mümkünse kararlarınızı ailece alın. Her bir aile bireyinin ne önerdiğini takip edin ve verdikleri kararları yazın. Verdiğiniz kararları bir arada, bütün ailenin okuyabileceği bir yerde, örneğin mutfaktaki bir not panosunda tutun. 

2. Bir Plan Oluşturun 
Bir plan oluşturmadan hedef belirlemek yalnızca hayal kurmaktır. Kararınızın sağlam olması için, eyleme dönüştürülebilecek açık ve net adımlar halinde açıklanması gerekir. İyi bir planın, a) Bundan sonra ne yapacağınızı ve b) Hedefinize ulaşmak için gereken tüm aşamaların neler olduğunu belirtmesi gerekir. 
Belirli bir hedefi açıkça ortaya koymak için, 1K 5N sorularını yanıtlamalısınız: 
Kim: Bu iş kimleri ilgilendiriyor? İşin içine kimler giriyor? 
Ne: Başarmak istediğim şey nedir? 
Nerede: Bir yer belirleyin. 
Ne zaman: Bir süre belirleyin. 
Nasıl: Gereken şeyleri ve sınırlamaları belirleyin. 
Neden: Hedefinizi gerçekleştirmek isteme nedenlerinizi, amacınızı ve yapmanın size neler katacağını belirleyin. 
Örneğin “forma girmek” belirsiz bir hedeftir, ama “haftada üç gün spor yapmak” belirli bir hedeftir.

3. Planınızı Bu Hafta Oluşturun 
Siz de insanların çoğu gibiyseniz, motivasyonunuzu eyleme dönüştürmek için elinizdeki fırsat Ocak ayının ilk birkaç günüyle sınırlı demektir. İlk günler geride kaldıktan sonra, çoğu kişi verdikleri kararları tamamen unutur. Planınızı hemen oluşturmaya başlamanız büyük önem taşır. Belirlediğiniz her hedefe ulaşma yolunda ilerlemenizi ölçecek somut kriterler belirleyin. İlerlemenizi ölçerseniz, yolunuzdan sapmadan ilerlemeye devam etmeniz, hedeflediğiniz tarihleri gerçekleştirmeniz mümkün olur ve yaşadığınız başarma sevinci sizi hedefinize ulaşmak için çabalarınızı sürdürmeye teşvik eder. Hedefinizin ölçülebilir bir hedef olup olmadığını belirlemek için şöyle sorular sorun: 
Ne kadar? 
Kaç tane? 
Tamam olduğunu nasıl anlayacağım? 

4. Kararlarınızı Nasıl Gerçekleştireceğinizi Planlarken Yaptığınız İşe Konstanre Olun 
Şunu kabul edelim: Değişiklik yapmak emek gerektirebilir. Sorunlarımızla yüzleşmekten kaçınmak genellikle kolayımıza gelir. Çoğu kez, insanlar bir değişiklik yapmak için plan yapanları alaya alır, bunu eyleme geçmekten kaçınmanın bir yolu olarak görürler. Hayatınızın ellerinizin arasından kayıp gitmesine izin vermektense, belirlediğiniz hedeflerin şu yönlerine dikkat edin. 
Adımlarınızı akıllıca planlar ve bu adımları gerçekleştirmek için uygun bir süre belirlerseniz, hemen her hedefe ulaşmanız mümkündür. Baştan çok uzak ve ulaşılmaz görünen hedefler zamanla yakınlaşır ve erişilebilir hale gelirler; bunun nedeni hedeflerinizin küçülmesi değil, sizin hedefleriniz doğrultusunda büyümeniz ve gelişmenizdir. Hedeflerinizi sıralamakla kendinize bakışınızı oluşturmuş olursunuz. Kendinizi bu hedeflere layık görür, bunlara ulaşmanıza imkan sağlayacak nitelikleri ve kişilik özelliklerini kazanırsınız. Kendi hedef belirleme sürecinizle dalga geçiyorsanız (ya da başkaları dalga geçiyorsa), aslında kendinizi ve hayattaki yerinizi nasıl gördüğünüzle ilgili bir yorumda bulunuyorsunuz (ya da bulunuyorlar) demektir. Alaycı şüphelerin size galip gelmesine izin vermeyin! 

5. Planınızı Yazın 
Hedefinizi ve planınızı yazıya geçirin, örneğin bir deftere ya da günlüğünüze yazın ki nasıl gittiğinizi izleyebilesiniz. Gerçekçi olun, hedef belirlemek demek, ulaşmak için istekle gayret edeceğiniz ve ulaşabileceğiniz bir amaç belirlemek demektir. Hedefiniz aynı zamanda hem yüksek, hem de gerçekçi olabilir; hedefinizin ne kadar yüksek olması gerektiğine karar verebilecek tek kişi sizsiniz. Ama her hedefin ciddi bir ilerleme ifade etmesine dikkat edin. Yüksek bir hedefe erişmek çoğu kez düşük bir hedefe erişmekten daha kolay olur, bunun nedeni de düşük bir hedefin düşük bir motivasyon gücü olmasıdır. Bugüne kadar başardığınız en zor işlerden bazıları ruhunuzu katarak yaptığınız için kolay görünürler. Hedefinize ulaşmak için bir başkasının iş birliği gerekiyorsa, beklentilerinizi net bir şekilde ifade edin ve onları da plana dahil edin. 

6. Yalnızca “Yeni Yılda” Diye Değil, “Yıl Boyunca” Diye Düşünün 
Hiçbir büyük iş bir günde başarılmaz. Kararlar bir günde alınır, ama yıl boyunca atılacak ufak ufak yüzlerce adımda gerçekleşir. Yeni yıl kararları yalnızca birer başlangıç noktası olmalıdır. Arada sırada planınızı yeniden gözden geçirmeyi bir alışkanlık ya da düzenli bir adet haline getirmelisiniz. Belirli aralıklarla aile toplantıları düzenlemek hedef planlarının yürürlükte kalmasını sağlamanın harika bir yoludur. Bu toplantılarda, hepiniz önerilerde bulunarak diğerlerinin başarılı olmasına katkıda bulunabilir ve yapmaya çalıştıkları şeylerde onlarla iş birliği yapabilirsiniz. 

7. Zaman Sınırları Belirleyin 
Evet, acele işe şeytan karışır, ama demir de tavında dövülür. Hedefinizin her aşaması için gerçekçi bir süre belirlemelisiniz. Hedefiniz borçtan kurtulmaksa, ilk adım borçlarınızın tamamını temizleyip bitirmiş olacağınız gerçekçi bir tarih belirlemek olmalıdır. İlk önce küçük hesaplarınızı temizleyin, çünkü bu ufak tefek borçlar muhtemelen akrabalarınızdan, ailenizden ve size en fazla yardımcı olmak isteyen ama imkanı en kısıtlı olan kişilerden aldıklarınızdır. 

İlk kez 2012’de size yeni yıl mesajı göndermeye başlamıştım.  Mesaj o kadar çok beğeni gördü ki; her yılbaşında, ben bu mesajı gönderir oldum.  Artık geleneksel hale gelen, içeriği klasikleşen yeni yıl mesajımı sene boyu elinizin altında bulundurmanızı diliyorum.  Yeni yılda görüşmek üzere.

 

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) image: Capture The Uncapturable

 

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir