Stres Altında Sakin Kalma Nasıl Başarılabilinir

Her zaman stresli durumlarla karşılaşırız. Birçok kişi stres altında sakin kalma yerine öfkelenerek kontrolü kaybeder ya da içine kapanıp surat asar. Suçu birinde ya da bir şeyde görme eğilimi gösterirler. Kendilerini mağdur hissederler. Her durumda, sonuç mutsuzluktur. Ama başka bir yol daha var: Stres altında dengeli ve sakin davranmak. İşte stres altında sakin kalmanın yolları.

stres altında sakin kalmayı nasıl başarabiliriz

Sınırlarınıza yönelik bir tehdit olduğunda gücünüzü çok ciddi ve sert bir yüz ifadesiyle gösterin. Hemen ardından normale dönün. Sınırlarınız çiğnenmeden tavrınızı ortaya koyun. “Kaplan Bakışlarıyla Gücünüzü Gösterme” hareketi bunu çok güzel ifade ediyor.

Öfke ve Surat Asma Sınırlarda Sorun Olduğunu Gösterir

Öncelikle sorunu güzelce tanımlayalım. Öfkelenerek kontrolü kaybetmek çaresizlik belirtisidir. Bir kişinin en çok yaşadığı (ya da bir ailede en çok yaşanan) duygu öfke ise, büyük olasılıkla sınırlarda bir sorun vardır.
Eğer anne babanızın rollerinin gereğini yerine getiremediğini düşünüyorsanız kendinizi kardeşinize bakma durumunda bulma ihtimaliniz vardır. Sonuçta da size düşmeyen bir sorumluluğu üstlenmiş olursunuz, çabuk sinirlenmenizin açıklaması bu olabilir.

Annenizin size “Sen hiç değişmeyeceksin, adam olamadın,” demesi sizi öfkelendiriyorsa, annenizin geçmişteki davranışlarınıza dayalı sözlerinin seçim yapabilme yeteneğinizi sınırlamasına izin vermiş olursunuz.
Surat asmak, kızdığınızı göstermenin pasif bir yöntemidir; bu bakımdan aynı madalyonun öbür yüzü gibidir. Bu tepkilerin her ikisi de sınırlarda sızıntı olmasından kaynaklanır.

Stres Altında Sağlıklı Sınırları Koruma

Stres altında sakin kalma yolunda, sizinle paylaşmak istediğim sağlıklı sınırlarla ilgili iki imge var.
Çevrenizi saran şeffaf bir koruyucu tabaka olduğunu hayal edin. Bu tabaka, vücut hücreleriniz gibi yarı geçirgen olsun. Hücre sistemimiz gibi biz de, bizi besleyen, faydalı bilgilerin geçişine izin verip zehirli, sağlıksız yorumları dışarıda tutabiliriz. Anneniz “Sen adam olmazsın, hiç değişmeyeceksin,” dediğinde faydalı bir yorum yapmadığını anlayabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey duyduğunuz bu yorumu koruyucu tabakanızın dışında bırakmaktır.

Sağlıklı bir sınırın nasıl bir şey olduğunu iyi ifade ettiğini hissettiğim diğer bir imge ise “Kaplan Bakışlarıyla Gücünüzü Gösterme” denen bir Chifusion hareketi. Sınırlarınıza yönelik bir tehdit olduğunda yumruğunuzu çok ciddi ve sert bir yüz ifadesiyle gösterin. Hemen ardından normale dönün. Sınırlarınız çiğnenmeden tavrınızı ortaya koyun. Böylece çoğu kez gücünüzü kullanmanıza, mesela öfkelenmenize, gerek kalmaz.

Sisteminize yalnızca yararlı mesajların girmesine izin vererek ve sınırlarınızı birisi bu sınırları ihlal etmeden önce göstererek stres altında sakin kalmayı başarabilirsiniz.

Sınırlarınız çiğnenmeden önce harekete geçmenize yardımcı olabilecek araç ve teknikler var. Daha sonraki videolarımda bu tekniklerden bazılarını sizinle paylaşabilirim.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir