Çocukluk ve Ergenlikte Cinsel Gelişim

Sosyal Hizmet Uzmanı, Cinsel Terapist, Oyun Terapisti, Mucizeler Ekibi Üyesi Servet İsbir ile çocukluk ve ergenlikte cinsel gelişim hakkında konuştuk. Çocukluk 8-12 yaş arası, ergenliği 13-18 yaşa arası olarak kabul ediyoruz. Bu dönemlerin sağlıklı gelişimi için önerilerimiz şöyle:

8-12 Yaş Latent Dönem: Çocuklar bu dönemde cinsel olarak örtük, ilgisiz bir döneme girer. En belirgin davranış karşı cinse uzak durma ve bolca onlardan şikayet etmedir. Ortak oyun, işbirliği ve ortak alan paylaşımları nadiren görülür. Her cinsiyet kendi arasında klikler oluşturur. Bu yaş döneminin getirisi daha çok akademik başarıdır. Öğrenme süreçlerinin iyice pekiştirildiği, korteks ve işlemlerinin, yani düşünsel kapasitenin geliştiği, akademik becerilerin belirginleştiği, yoğunluk kazandığı dönemdir.

Geçiş döneminde olan ergen/genç zaman zaman çocuksu zaman zaman yetişkin tavırlar sergiler.
Geçiş döneminde olan ergen/genç zaman zaman çocuksu zaman zaman yetişkin tavırlar sergiler.
Çocukluk Dönemi İçin Öneriler

Ebeveynler davranışları ile çocukluk ve ergenlikte cinsel gelişim arasındaki bağı pek fark etmezler. Genelde bu dönemde başarı ve sonuç odaklı olurlar. Adeta yarış halindedirler. Çocuklarını akranlarından daha başarılı kılmak için, bilinçsizce rekabet, kıskançlık, yarışma, kazanma gibi düşünce ve duygularını kamçılarlar. Başarısızlıkta ise eleştiri ve cezaya baş vururlar. Sevgileriyle, varlıklarıyla cezalandırma, ödül-kazanırsan ‘ebeveyninim’ anlayışı, bir annenin eşine, ‘oğlun yine zayıf almış’ v.b.. söylemler çocuğun psiko-sosyal gelişimini çok olumsuz etkiler, sanki çivi çakmak gibi bir etkisi olur. Çiviyi çıkarsanız da izi kalır.

13-18 Yaş Ergenlik-Gençlik Dönemi: Bedensel olarak değişimin başladığı, kıllanma ve bedensel büyüme ve dolgunluğun ön plana çıktığı bu dönemde çocukluk bitmekte yetişkinliğe hazırlık yapılmaktadır.

Geçiş döneminde olan ergen/genç zaman zaman çocuksu zaman zaman yetişkin tavırlar sergiler. Ambivalan, yani ikili, birbirine zıt düşünceler hakimdir. Arkadaş grupları oluştururlar ve gruplar onlar için değerlidir. Ebeveynlerin dokunmalarından, alan işgallerinden (oda,eşyaların karıştırılması) rahatsız olurlar.

Karşı cinse yeniden ilgi başlar, karşı cinsi tanıma, arkadaşlık ilişkisi kurma arzusu gelişir. Kendini sosyal olarak kabul ettirmek için otorite ile çatışmalar yaşar. Kişilik ve karakter olgunluğu ve bunlara son şeklinin verilmesi için Özdeşlikler aranır özdeşik bağlar kurulur.

Cinsel yönelim ve tercihler son şeklini alır. Cinsel içerikli küfür kullanımı belirgindir. Uykuda boşalmalar, gün içinde mastürbasyon eylemi fazladır.

Ergenlik Dönemi İçin Öneriler

*Bu dönem ilk çocukluk döneminden kalan dönemsel saplantılar, duraklamalar, gerilemeler, oluşan çatışma ve takılmaların (fiksasyon) yeniden ele alınması ve düzeltmelerin, tamirlerin, çatışmaların çözümü için köprüden önceki son çıkış gibidir. Çözülemeyen çatışmalar, giderilemeyen geriliklerin oluşturduğu bozukluklar artık kişiliğin ve karakterin birer parçası olmaya başlar.

*Banyo veya odasında tek başına kalma süresine fazla müdahale edilmemeli, bu davranışı değersizleştirilmemelidir.

*Özdeşim kuracağı yeni kişilerle karşılaşacağı ortamlara girmesi desteklenmeli, özdeşim çeşitliği sağlanmalı, arkadaş seçimlerine değer verilmeli, ben dili kullanılmalıdır.

Ergenlikte ebeveynlerin sorularını cevapladığım söyleşi bir kılavuz niteliği taşıyor. Buradan okuyabilirsiniz.

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir