Mutluluk Baltalamanın Beş Yolu

“Herkes mutlu olmak ister”.  Bazı insanlar mutlu ve doyumluyken bazılarının eline bir türlü gerçek mutluluk fırsatı geçmiyor gibi göründüğü hiç dikkatinizi çekti mi? Bazen yolunda gitmeyen şeyin ne olduğunu anlamaya çalışmak çok işe yarar. İşte kendi mutluluğunu baltalamanın sık sık rastlanan beş yolu.

Kendi Mutluluğunuzu Baltalıyor Olabilirsiniz

Kim olduğumuzu bilmediğimiz ve dolayısıyla öz değer ve öz güven eksikliği çektiğimiz için mutluluğumuzu baltalarız. Ben, insanların içe dayanan mutluluğu bulmasına yardımcı oluyorum. Dış koşullarınız ne olursa olsun bu mutluluk hiç sarsılmaz.

Reddettiğiniz Parçalarınızla Bütünleşme – Mutluluk İçin Bilinçdışınıza Kulak Verin

Bilinçli düzeyde, hiçbirimiz mutsuz olmak istemeyiz. Bununla birlikte yine de ifade ettiğimiz arzulara aykırı şeyler yaptığımız ya da söylediğimiz de olur. Böyle durumları açıklamamız gerektiğinde, “Elimde değil,” deriz. Bu durumlar, bilinçdışınızın sizinle iç çatışmalarınız konusunda iletişim kurma şeklidir. Bunu bilirseniz, daha çok parçanızı etkinleştirebilir ve aralarında uyum sağlayabilirsiniz. Bu da sizi içten gelen gerçek mutluluğa bir adım daha yaklaştırır.

Kendinize bakıp mutluluk baltalayan şu alışkanlıklar sizde de var mı diye düşünün ve ne gibi iç çatışmalarınız olabileceğini anlamaya çalışın:

1) Bir işi yaparken son dakikaya kadar, hatta iş işten geçene kadar oyalanıyor musunuz? Bunun nedeni yapmayı istediğinizi düşündüğünüz işle olduğunuz kişi arasında uyumsuzluk olabilir; belki bu iş dünyaya geliş sebebinizle uyumlu değildir, keşfetmeniz gereken başka şeyler vardır. İçinize bakın, kendinize, korkudan uyuşmuş olmasaydınız sizi neyin heyecanlandıracağını, neyi rahatça, kolayca yapabileceğinizi sorun.

2) Kilonuz ve fiziğiniz konusunda saplantılı mısınız? Başkalarından daha çekici olmak mı istiyorsunuz? Bu durum bazen kendilerini, kontrol edemedikleri birçok konuda başkalarından aşağı gören kişilerde ortaya çıkar. Durum böyleyse, belki de çok göze görünen bir alan olan fiziksel düzeyde öne geçmeye odaklanmakla bu eksiklik duygusunu kapatmaya çalışıyor olabilirsiniz.

3) Her seferinde, gerçek anlamda bağlanma yeteneği yokmuş gibi görünen kişilere mi aşık oluyorsunuz? Belki çocukken, “Sen kimseyle evlenemezsin, seni kimse almaz, kimse seni istemez” gibi yorumlar duymuşsunuzdur. Bilinçdışınız, bu ilişkilerle size sizden daha yaralı kimseler de olduğunu göstermeye ve sizi gerçekten isteyen biriyle birlikte olmanız gerektiğini söylemeye çalışıyor olabilir.

4) Başkalarının fikrine fazla önem verdiğiniz için kişisel tercihlerinizi zorluyor musunuz? Bir konuda gerçekten memnun olduğunuz zaman seçimlerinizi başkalarının onaylamasına daha az ihtiyaç duyarsınız. Eğer başkalarının ne düşündüğünü fazla dert ediyorsanız belki bilinçdışınız size kendinizden sandığınız kadar emin olmadığınızı göstermeye çalışıyor olabilir.

5) Çok fazla mı çalışıyorsunuz? Değerinizi kanıtlamaya çalışıyor olabilirsiniz. Bilinçdışınız sizi kendi içinizdeki değersizlik hissinizi kabul etmeye davet ediyor.

Mutluluk ve Öz Güven Ayrılmaz Bir İkilidir

İnsanın kendi mutluluğunu baltalamasına yol açan bu beş alışkanlığın hepsi de öz değer ve öz güven eksikliğine indirgenebilir. Kim olduğumuzu bilmediğimiz için mutluluğumuzu baltalarız. Ben, insanların içten gelen bir mutluluk deneyimlemesine yardımcı oluyorum. Dış koşullarınız ne olursa olsun bu mutluluk hiç sarsılmaz.

Beraberce daha fazla öz güvene ve içten gelen mutluluğa doğru yol almaya devam edelim.
Grup ve Sanat Terapisti Nilgün Sarı ile birlikte, öz güveninizi artırarak mutluluğunuzu desteklemeye yönelik online gruplar yürütüyoruz. Mutluluğunuz için kullanabileceğiniz araçları edinmek ve gelecek çalışmalarla ilgili bilgi almak için buraya tıklayarak kaydolabilirsiniz.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:stefania ballerini

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir