Çatışma Korkusu ve Yenme Yolları

Sağlıklı ilişkilerin gelişimi için üretken çatışma gerekli bir unsurdur. Ancak çatışma birçok kişiye tartışma, anlaşmazlık, kontrol kaybı ve reddedilmeyi çağrıştırır. Çatışma korkusu, çatışma becerileri ile bu korkuyu yenme yolları hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Ailenizde önemli konulardaki gerginlikler, tartışmalar ya da anlaşmazlıklar nasıl hallediliyor? Sorunlar ve alınması gereken kararlarla ilgili ateşli konuşmalar, aile bireylerinin kendilerini farklı şekilde düşünebilecek ve düşüncelerini açıkça ortaya koyabilecek kadar güvende hissettiklerinin göstergesidir.

Çatışma Korkusu ve Üstesinden Gelme Yolları

Çatışma, hayatın kaçınılmaz bir unsurudur. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, çatışmadan kaçınamazsınız. Onun için de çatışma korkunuzun üstesinden gelmek için gerekli becerileri edinseniz iyi olur. Ne de olsa, fikirlerinizi eğer siz savunmazsanız başka kim savunabilir?

Çatışma Korkusu Nedir

Çatışma korkusu yaşandığında, ilişkimizde çözülmesi gereken hiçbir sorun yokmuş gibi davranma yoluna gideriz. Ama gerçekte her gün yapılacak işlerin dağılımı, birlikte geçireceğimiz zaman, para meseleleri ve başka pek çok konuda tartışıp kararlar alırız. Çoğu kez sorunu doğrudan ele almak yerine kendi kendimize söylenir ya da başkalarına şikâyet eder, çoktan olup bitmiş bir şey üzerine düşünüp sinirlenir ya da gelecekte olabilecek bir şeyleri düşünerek endişeleniriz.

Çatışma Korkusu Yaratan Sebepler

Çatışma korkusu doğuran en önemli sebeplerden biri, çatışmanın tartışma ya da kavgayla aynı anlama geldiğini ve utanç duyulacak durumlara yol açabileceğini sanmaktır. Kendimizi çok ince ve bilge görür, çatışma davranışlarının “üzerinde” olduğumuzu düşünürüz. Çoğu kez bu inancımızın kökleri aile, okul ya da iş hayatımıza dayanır. Şu durumlar çatışma korkusu geliştirmenize yol açar:

  1. Çocukken fikrinizi söylediğiniz zaman ayıplanmak.
  2. Anne ya da babanın takdirini kazanmanın çok zor olması, standartlarının çok yüksek, otoritesinin katı ve keyfi olması.
  3. Sözel ya da fiziksel istismara uğramak ya da istismara tanık olmak. Eşler arasındaki şiddet, öğretmenlerin yapıştırdığı etiketler, arkadaşların alay etmesi ya da ezmesi buna örnek olabilir.
  4. İyi rol modellerine, örneklere sahip olmamak, çatışma çözme araç ve tekniklerini bilmemek.
  5. Gerçek yaşınızla uyumlu olmayan bir duygusal yaşta takılıp kalmış olmak.

Bu tür deneyimler onaylanma açlığı yaratabilir ve sizi reddedilmekle başa çıkamaz hale getirebilir.

Çatışma Korkusu Yüzünden Ödediğimiz Bedel

Çatışma korkusunun üstesinden gelmeyi öğrenmezsek neler olur?

  1. Olduğunuz gibi ve samimi olamadığınız için ilişkilerinizde yakınlık eksikliği olur.
  2. Kırgınlık ve kızgınlığınızı bastırır ve orantısız patlamalar yaşarsınız, sonra da suçluluk duyarsınız.
  3. Sağlığınız etkilenir.
  4. Öz saygınız azalır.
  5. Mağdur olduğunuza dair işaretler yolladığınız için başkalarını ezmeyi sevenleri kendinize çekersiniz.

Çatışma Korkusunu Geride Bırakma Yolları

Çatışma, hayatın kaçınılmaz bir unsurudur. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, çatışmadan kaçınamazsınız. Onun için de çatışma korkunuzun üstesinden gelmek için gerekli becerileri edinseniz iyi olur. Ne de olsa, fikirlerinizi eğer siz savunmazsanız başka kim savunabilir? Unutmayın, amacınız karşınızdakine onlara neden kızdığınızı ya da kırıldığınızı ve neyi başka türlü yapmalarını istediğinizi anlatmak.

  1. Kendinizi bir şekilde çocuk gibi hissediyor ya da utanıyorsanız bile kendi kendinize yetişkin bir insan olduğunuzu hatırlatın.
  2. Rahatsızlık, öfke ya da sıkıntı hissettiğiniz zaman hızla harekete geçin.
  3. Konuşmaya başlamadan önce söyleyeceğiniz şeyleri kafanızda hazırlayın. Söyleyeceğiniz şeyleri ve kendinizi nasıl hissedeceğinizi düşünüp prova yapın.
  4. Ciddi bir tartışmaya başlamak için uygun bir zaman seçin. Eşiniz yorgunsa ya da aklında başka meseleler varsa, çatışma ihtimali taşıyan konuları açmadan önce bu meselelerle ilgilenmek gerekebilir.
  5. Sükûnetinizi koruyun ve karşınızdakini yargılamayın. Bu çok önemlidir, yoksa karşınızdaki sizinle konuşmayı reddeder.
  6. Gözlemlerinizi duygusal sözcüklerle etiketlemeden, açık ve basit bir şekilde anlatın. Gerçeklere dayalı bir iki cümle yeterli olacaktır. Sonra da eşinizin verdiği cevabı dikkatle dinleyin.
  7. İsteğinizi, karşınızdaki kişiyi anladığınızdan emin olduktan sonra dile getirin.
  8. Karşılıklı fikirlerin gidip gelmesine açık olun. Öfkeli bir tartışmaya dönüşmemesi için kendinizi kontrol edin.
  9. Çatışma korkusu da tüm korkular gibi üzerine gidilerek aşılır, Korka korka kendinizi ifade edin. giderek daha rahat olacaksınız.

Bu becerileri kendi hayatınızda uyguladığınız gibi eşinizle de paylaşabilir, evde çocuklarınıza ve iş yerinizde çalışanlarınıza öğretebilirsiniz.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Tom Hilton

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir