Duygularınızla Yeniden Bağ Kurun

Hatırlarsanız geçen ay çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin duygularımızı bastırmamıza yol açtığından bahsettiğim bir yazı yazmıştım. Orada, duygularınızla yeniden bağ kurma konusunu bir başka yazı da ele alacağımın sözünü vermiştim 🙂

Bildiğiniz gibi, çocuklukta duygusal ihmale maruz kalmak duyguların bastırılmasına yol açar. Peki çocukken duygusal ihmale maruz kaldığınızı düşünüyorsanız ne yapabilirsiniz?

Duygularınızla Yeniden Bağ Kurmanın Dört Adımı

Kendi duygularınızı adlandırmayı, kullanmayı, yönetmeyi ve başkalarının duyguları karşısında ne yapacağınızı öğrenmeniz duygusal zekanızı geliştirir. Duygusal Zeka hayatta dengeli, uyumlu ve mutlu olmak ta çok işimize yarar.

Yaşama Sevincine Kavuşmak İçin Duygularınızla Yeniden Bağlantı Kurun

İşte danışanlarımın zamanla duygularıyla yeniden bağlantı kurmalarına yardımcı olmak için birlikte geliştirdiğimiz yöntemlerden bazıları:

1. Duygularımı anlamayı öğrenmek:

  • İlk adım, kendinizi yargılamadan, ayıplamadan kabul etmektir; buna zaman içinde yeniden bağlantı kuracağınız farklı duygularınız da dâhildir.
  • Kendinizi yavaş yavaş keşfetmeye kararlı olun. Gün boyu birçok defa kendinize şöyle sorular sorun ve yalnızca kendiniz için dürüstlükle cevap verip cevaplarınızı kaydedin: Gerçekte istediğim, istemediğim, sevdiğim, sevmediğim şeyler ne? Neden şu anda üzgün değilim (ya da üzgünüm)? Yaptıklarımı neden yapıyorum, söylediklerimi neden söylüyorum? Korkularım, endişelerim neler olabilir? Öfkemin ardında nasıl bir savunmasızlık duygusu yatıyor olabilir? Beni kızdırmasına, üzmesine, incitmesine vs. izin verdiğim şeyler neler?
  • Ortaya çıkmaya başlayan cevapları dikkatle dinleyin: Bu cevaplar hemen gelmeyebilir ama soruları sorarak ve kendinizi dinlemeye odaklanarak adım adım duygularınıza kapı açmaya doğru ilerleyebilirsiniz.
  • Bu sorulara cevap buldukça, tekrar erişim sağlayabileceğiniz bir yöntemle kaydedin.
  • Bir duyguyu yaşadığınız anda ne yaşadığınızla temas kurmaya çalışın, kendinize acınızla, üzüntünüzle ve öfkenizle bağ kurma izni verin.
  • Duygularınızı adlandıramıyorsanız endişelenmeyin.
  • Duygularınızla temas kurduktan sonra sıra bu duygularla ne yapacağınızı öğrenmeye gelir.

2. Gereksinimlerimi kabul etmek ve sorumluluğu üstlenmek:

  • Listenize bir soru daha ekleyin: Neye ihtiyacım var?
  • İhtiyaçlarla ve duygularla ilgili sözcükleri araştırın.
  • İhtiyaçlarınızın karşılanmasına alışık olmayabilirsiniz, bunu hak etmediğinizi düşünebilir, suçluluk duyabilirsiniz:
  • Bu duyguları alt etmeyi öğrenin.

Çocukluk deneyimlerimizden bağımsız olarak hepimizin karşılanması gereken duygusal ihtiyaçları vardır.

3. Ufak ufak adımlarla kendime karşı nazik olmayı ve kendime iyi bakmayı öğrenmek:

  • Kendinize şefkat ve anlayışla yaklaşın.

4. Başkalarıyla bağlantı kurmak:

  • Zamanla, başkalarıyla eskiden alışık olduğunuzdan farklı bir noktadan bağlantı kurmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleyin.
  • Edindiğiniz yeni becerilerin tadını çıkarın.
  • Sevdiğiniz biri üzgün olduğunda ya da hayal kırıklığı yaşadığında duygusal bir şekilde karşılık vererek empati kurmayı deneyin. Onlara, “Benim sizi anladığımı hissettiniz mi?” diye sorun.

Kendiniz ve Çocuklarınız İçin İleriye Dönük Düşünün ve Harekete Geçin

Duygusal Zekânın hayatın bütün alanlarında dengeli ve uyumlu olmak için genel zekâdan daha bütüncül bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Kendi duygularınızı adlandırmayı, kullanmayı, yönetmeyi öğrenmeniz de, başkalarının duyguları karşısında ne yapacağınızı öğrenmeniz de yaşamsal önem taşıyor.

Çocukken ihmal edildiysek bunu anlamak çok önemlidir, böylece boşluğu doldurarak kendi çocuklarımıza daha sağlıklı bir duygusal ortam sağlayabiliriz.

Daha önce yapmadıysanız Çocuklukta Duygusal İhmal testi yapmak için buraya tıklayın.

Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)image:Trip & Travel Blog

İrem Bray

İrem Bray, Boğaziçi Psikoloji ve Londra Üniversitesi Psikiyatri Enstitüsü mezunu uzman bir psikolog ve deneyimli bir Aile Terapistidir. Hayatı, dünyaya vereceği armağanlarını keşfetme ve paylaşma yolculuğu olarak görür. Bireyden yola çıkarak toplumu halka halka dönüştüren projeler geliştirir. Ekibi ile birlikte son teknolojileri kullanarak aile terapistleri yetiştirir, dünyanın her yerinde yaşayan kişilerle, özellikle Türk ve Türklerle ilişkide olanlarla görüşerek birey, çift, aile, şirket gibi sistemleri iyileştirmek, geliştirmek üzere çalışmalar yapar. İrem Bray ve ekibine [email protected] adresinden veya 0090 538 912 33 36 ve 0044 738 7763244 telefon numaralarından hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

3 Cevaplar

  1. loveandsmile dedi ki:

    Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. çok teşekkürler

  2. derya Ç. dedi ki:

    Galiba yıllardır aradığım ben de bir şey var dediğim içimde boşluk olan donuk hissettiğim tam yaşayamadığım net olamadığımı hissettiren hissin tanımı bu
    Testi yaptım ve 7 maddeye evet dedim.
    Çocukluk yaralarımın yetişkinlik zamanında ortaya çıkması çok yıpratıcı

  3. İrem Bray dedi ki:

    Sevgili Derya,
    Katkınız için çok teşekkürler.
    Çocuk olarak çok çaresiz ve korumasızız.
    Oysa yetişkinken bir şeyleri farklı algılama ve yapma becerimiz olduğu için daha güçlüyüz.
    sevgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir